Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: TOJKA w Kwietnia 19, 2013, 08:19:46 am

Tytuł: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Kwietnia 19, 2013, 08:19:46 am
Od 20 lat mieszkam w Pyrlandii lub jak kto woli w Kraju Kwitnącego Ziemniaka, albo jeszcze inaczej: Kraju Podziemnej Pomarańczy.

Potrawa, która mnie najbardziej zadziwiła to pyry z gzikiem (no, bo jak można jeść ziemniaki z twarożkiem)   :o :D
Kiedyś_kiedyś było to danie dla ludzi z mniej zasobnym portfelem, teraz potrwa ta podawana jest w wielu poznańskich renomowanych restauracjach i jest uznawana za rarytas

PYRY Z GZIKIEM

potrzebne nam będą:
1.   1 kostka białego sera śmietankowego
2.   0,5 szklanki śmietany ( najlepiej 18%) lub jogurtu naturalnego (wersja z jogurtem nie jest oczywiście tradycyjna)
3.   0,5 cebuli
4.   garść szczypiorku
5.   sól, pieprz do smaku
6.   1 kg ziemniaków

Ser wymieszać bardzo dokładnie ze śmietaną (lub jogurtem ) .Po wymieszaniu dodać pokrojone : cebulę i szczypiorek oraz przyprawić do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przy tradycyjnym gotowaniu ziemniaków to nie jest to (podobno, bo nie jadam  ;) )


a tu taj możecie sobie popatrzeć  na ziemniaki z serem i ewentualnie się oblizać
http://www.google.pl/search?q=pyry+z+gzikiem&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=leFwUbetFoeTOJmMgbgK&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1440&bih=718 (http://www.google.pl/search?q=pyry+z+gzikiem&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=leFwUbetFoeTOJmMgbgK&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1440&bih=718)
 
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: betty w Maja 01, 2013, 11:38:02 am
ja bym tego nawet spróbowała
z czysto ludzkiej ciekawości ;)
ale robić mi się nie chce..
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: suchal w Maja 01, 2013, 01:40:54 pm
TOJKA, jadłam to u szwagra. Tylko, że on w Tarnowskich Górach mieszka. Jeszcze na ziemniaczek kładło się ociupinę masełka.
No tak, ale rodzony w innej miejscowości. To może u mamusi jadał.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 01, 2013, 02:18:19 pm
betty, ale to się robi w tri miga, a właściwie samo się robi
w czasie gdy gotują się pyry
bełtasz ino serek z tymi wszystkimi onymi
i już
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: dani w Maja 01, 2013, 02:23:20 pm
A wiecie, że ja nie umiem gotować ziemniaków w mundurkach. Wiem_wiem. Dno. Ale może jakieś rady?
Tak normalnie łomot do gara i już ?
Tylko umyć i to wsio ?
A gotuje się krócej, żeby były trochę twardsze?
Rady poproszę.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: suchal w Maja 01, 2013, 02:31:35 pm
Dani, myjesz, wkładasz do wody i już. Gotujesz trochę dłużej niż pokrojone. Ja sprawdzam widelcem czy są już miękkie. Wszystko bowiem zależy od wielkości ziemniaka. Staram się wybierać ziemniaki tej samej wielkości.

A do sałatki jarzynowej nie dodajesz ziemniaków. U mnie w domu tak było, że ziemniaczki do sałatki gotowało się w mundurkach i ja też tak robię.
Dani, podpuszczasz..... prawda?
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: dani w Maja 01, 2013, 02:34:30 pm
Nie, ja gamoń kuchenny jestem.
A sałatkę jarzynową to kupuję gotową. Za dużo krojenia. xhc
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 01, 2013, 02:41:12 pm
A wiecie, że ja nie umiem gotować ziemniaków w mundurkach. Wiem_wiem.
Tak normalnie łomot do gara i już ?
Tylko umyć i to wsio ?
.

noooooo właśnie tak  :D

a ze sledzikiem pyrów w mundurkach nie jadasz  ???
to dopiero jest pychotka
noooo i na dodatek samo się robi  ;)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: lulu w Maja 01, 2013, 07:41:02 pm
W mundurkach to gotuje mój mąż jak mu się chce śledzia z takimi ziemniakami zjeść. Ja wolę już poobierane, te zmilitaryzowane ziemniaczki są za gorące do obierania, a jak już poobieram to są zimne (http://emots.yetihehe.com/1/dobani.gif)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 01, 2013, 07:46:15 pm
bo to trza sposobem  ;D
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: lulu w Maja 01, 2013, 07:59:41 pm
No co, przekroję go i wydłubię ze środka, a kto będzie mi go trzymał w czasie wydłubywania ... i po co się tak mozolić jak obrany rzucam na talerz i zajadam od razu.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 01, 2013, 08:18:23 pm
w całą pyrkę w mundurku wbijasz widelec i se tak łobracasz, łobracasz tym widelcem, a w drugiej raczce se nozyk trzymasz i se tak łobierasz, łobierasz
i już :D
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Maja 01, 2013, 08:25:29 pm
kiedyś robiłam takie ziemniaczki -umyte pyrki i przyprawione z deka  zawijałam w folie aluminiowa i do piekarnika na blaszkę i tez pyszniutke były ale nie pamiętam ile czasu piekłam ,a z wody to tak jak Suchal napisała ,ja wszystkie jarzynki gotowane na sałatke w ten sposób gotuje .
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: lulu w Maja 01, 2013, 08:28:18 pm
I się mi sypią obierki na talerz, nie rusza mnie tak bardzo to, ale nie lubię sobie utrudniać życia.
Na sałatkę tak jak Madzia gotuję warzywka.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Września 13, 2013, 03:46:25 pm
Ten śledź do pyrków ciepłych, na zimno?
Coś dzisiaj łażą za mną takie smaki.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Września 13, 2013, 09:41:22 pm
pyrki na ciepło
śledź na zimno  ;)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: agawa w Września 13, 2013, 10:09:10 pm
U mnie tradycyjnie własnie takie jada się 2 razy do roku - w postne dni przedświąteczne :)
Uwielbiamy zbiorowo  mnx
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Września 13, 2013, 10:12:45 pm
Wstyd się przyznać. Nie próbowałam jeszcze  ;)
Mężowaty zna i zachwala.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Września 13, 2013, 10:54:55 pm
a ja często robię w ciepłe letnie dni
śledzik na zimno w sam_raz  mnx
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: suchal w Września 14, 2013, 08:44:48 am
Ja ciągle odczytuję ....."Dani (w) kuchni regionalnej" i lecę czytać a tu zmyłka.
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Września 14, 2013, 09:52:39 am
hehe  >:D  a ja tytuł inkszego wątka zawsze odczytywam "dyniowe zapiski" (http://www.deaf.pl/Smileys/emoty/bober.gif)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 14, 2013, 11:05:21 am
(http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif) (http://emotikona.pl/emotikony/)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: agawa w Września 14, 2013, 11:53:41 am
Swoją drogą, ciekawa jestem, jak by Dani smakowała/wyglądała na_regionalnie  C:-)
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: Pyrunia w Października 14, 2013, 09:22:51 am
w całą pyrkę w mundurku wbijasz widelec i se tak łobracasz, łobracasz tym widelcem, a w drugiej raczce se nozyk trzymasz i se tak łobierasz, łobierasz
i już :D


jej, szkoda , że nie ma tutaj funkcji "lubię to"  :))
tyle lat żyję w Pyrlandii i jem pyry, ale  nie spotkałam się z takim sposobem obierania  :D

fantastyczny  :))
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: betty w Października 14, 2013, 09:44:16 am
jak kiedy (daj Boże) będę w Waszych okolicach, to koniecznie muszę zobaczyć to łobracanie i łobieranie w wykonaniu Tojki  xhc
Tytuł: Odp: Dania kuchni regionalnej
Wiadomość wysłana przez: Pyrunia w Października 14, 2013, 01:52:50 pm
potrenuję i będę spec  xcv wew łobieraniu  :))