Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Przekąski, sałatki i surówki => Wątek zaczęty przez: agawa w Kwietnia 24, 2013, 01:23:17 pm
-
Upiekłam. Wyszło.
Zresztą jak zwykle ;) bo proste jak drut ;) no, może odrobinę czasochłonne.. ;)
Ciasto na tartę:
220 g mąki, 125 g masła, 3 łyżeczki zimnej wody, szczypta soli (u mnie zawsze te proporcje razy 3, czyli na 4 okrągłe blachy + reszti, krórymi wykładam blaszkę na muffiny)
- zagnieść ciasto uprzednio zimne masło siekając w mące nożem; kulę ciasta owijamy ściereczką i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przeszukujemy lodówkę w celu znalezienie rzeczy, które na tartę możemy położyć. Baza zawsze jest podobna:
jajko, śmietana, przyprawy, sól - dokładnie roztrzepane.
Dziś znalazłam:
szpinak + łosoś (akurat upieczony z wczorajszego obiadu, ale może być wędzony)
oraz
wczorajszą mieszankę warzywną Horteksu (też z obiadu ;)), do niej - na patelni kilka cebul w oleju podsmażyć.
Zawsze na wierzchu możemy położyć jakiś ser, np pleśniak, pokrojony żółty etc.
Czyli mam dwie tarty: łososiową i tzw. wiejską ;) Obie posypane niebieskim lazurem (bo taki mieszkał już od jakiegoś czasu w mojej lodówce ;)
Mam też kilka muffinek z resztami wędliny zalanej roztrzepanym jajkiem z przyprawami.
Teraz:
wałkujemy ciasto na cienkie placki i wykładamy nimi formy (lub foremki), podpiekamy pod obciążeniem z grochu ok 10 min w temp 180st; po wyjęciu nakładamy przygotowane masy i znowu do pieca na ok 20 min.
I już gotowe :)
-
Super.Łopatologicznie wytłumaczone więc w sumie nawet proste się wydaje ;)
A jakie inne nadzienia można jeszcze tworzyć?I czy z żółtym zwykłym serem też się da?
-
Do nadzienia musi być baza, czyli śmietana (ja zazwyczaj rozcieńczam ją jogurtem) i jajko, no i przyprawy w zasadzie dowolne. Oprócz soli i pierzu sypię np zioła prowansalskie, oregano, czasami łagodną papryczkę, czasami carry, no co tam ni w oczy wpadnie ;)
A środeczek do bazy może być niczym nie ograniczony.
My lubimy jakieś mięso reszteczkowe wymieszać z warzywami gotowanymi, ale też z papryką w paseczki pociętą, porem. No dosłownie - wyobraźni nic nie ogranicza ;)
Dla się lubujących: znakomite są owoce morza :)
-
robiłam już parę razy tartę wg magowego przepisu
ze szpinakiem
z rozkruszonym kotletami mielonymi
ze szpinakiem i kurczkiem
do posypki serowej dawam czy rodzaje sera: zwykły żółty, kulke mozarelli i lazur - taki zestaw mi najbardziej pasi smakowo
tera muszem wypróbować agawowe tarty (http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif)
-
a śmietana kwaśna czy 30%?
p.s. moja wyobraźnia w kuchni nie bardzo działa, lubię mieć przepis gotowy :)
nabyłam już formę do tarty, teraz czas ją wypróbować
aha, ten groch to sypie się luzem czy w jakiejś torebce/woreczku?
-
ja używam kwaśnej 18%
piekę zbez obciążenia ale mi się wydawa, że luzem raczej ... ten groch ...
-
a ja zupełnie nie rozumiem....o tymgrochu
tartę (zpód z magowego przepisu) robiła moja Starsza_Dorosła (mama, a jak zrobic to, mama,a gdzie jest tamto, mama zobaczy, czy juz ;))
była tarta z nadzieniem dyniowym, bo to akuratnie po halołinie było
nie powiem, tarta smaczna była, ino nadzienie nie bardzo, nooo ale ja oprócz pestek to niczego inszego z dyni nie lubiem
-
oj TOJKA
żeby tarta nie wstawała podczas pieczenia to oprócz nakłuwania widelcem można jeszcze nasypać na wierzch ciasta grochu - coby przygniatał oną
-
nooo a ten groch to nie wpiecze się w ciasto ??? :-\
-
a nie wiem bom nie próbowała tak piec ...
ale chiba raczej nie
-
u mnie nakłuwanie wystarcza i jest ok
do tarty polecam ciasto brisee
bardzo łatwe: robiąc zakupy w auchanie bierzesz z półki i wkładasz do koszyka, mieszka w lodówce, używasz gdy chcesz tartę mieć/jeść
-
najsampierw czeba mieć auchana
-
mam dwie rolki ciasta francuskiego
jak zrobić z nich tartę?
też bazę ze smietany i cos tam dodać?
-
jasne, masz po prostu gotowe ciasto,
a reszta jak powyżej lub jak fantazja podpowiada
-
do tarty polecam ciasto brisee
bardzo łatwe: robiąc zakupy w auchanie bierzesz z półki i wkładasz do koszyka, mieszka w lodówce, używasz gdy chcesz tartę mieć/jeść
w końcu przepis na miarę moich możliwości
-
hehe aquila, widzę,że my jednakowe możliwości mamy 8)
-
W sprawie gotowego ciasta - dla opornych - koszty zrobienia w domu: 250 g kg mąki ok 0,5 + masło ok 2 zł
ciasto kupne: od 8 do 14 zł ;)
Nie żebym namawiała... tylko przy produkcji taśmowej ni jak się nie kalkuluje ;)
Najlepiej zagnieść ciasto z kilograma mąki, podpiec i zamrozić. A później jest jak znalazł ;)
Co do grochu - się nie zapada w ciasto, tylko grzecznie leży na wierzchu i nie pozwala na wybrzuszanie ;) Nie nakłuwam, bo wtedy nadzienie wsiąka bardziej w spód.
A śmietana oczywiście 18-stka; jak napisałam często stosuję pół na pół z jogurtem.
***
Do domku po robocie wróciłam. Po tartach zostały okruszki...
Dobrze, że sobie na wynos zabrałam ;)
-
W sprawie gotowego ciasta - dla opornych - koszty zrobienia w domu: 250 g kg mąki ok 0,5 + masło ok 2 zł
ciasto kupne: od 8 do 14 zł ;)
ale tu chodzi o coś wincej niż pieniądze - chodzi o umiejętności i czas ;)
umiejętności ni mom, a w zaoszczędzonym czasie mogę se np poleżeć :D
-
ojtamojtam O0
Umijętności rzecz nabyta :P
-
ja nakłuwam widelcem i nic mi tam nie wpływa,
te dziurki się zasklepiają jakoś przy pieczeniu, chyba ???
bardzo lubię do ciasta dodać gałkę muszkatołową, dodaję ją też do polewki - polewkę robię w wersji z_bez śmietany,
roztrzepywam tylko jaja - też się sprawdza,
bardzo lubię tartę z pomidorami suszonymi z oliwy i serem zapleśniałym śmierdzącym, można dorzucić troszku czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
manim_mniam!
a mój mężowaty woli brokuły (zblanszowane) z szyneczką w kosteczkę,
AHA! - spody robię z mąki pszennej złączonej z mąką pełnoziarnistą - że niby zdrowsze 8)
-
taaaa, ja nic z tego nie rozumiem, bo nigdy tarty nie robiłam
mag, mogłabyś napisać dokładnie jak zrobić tę z pomidorami suszonymi?
ile śmietany? ile jajek? ile sera? :(
-
jakem kiedyś_kiedyś gościła u mag
to zostałam poczestowana tartą
pyszności takie, że hej
z różnymi rodzajami sera była i z czymś tam jeszcze, ino nie pamiętam ???
-
spody robię z mąki pszennej złączonej z mąką pełnoziarnistą - że niby zdrowsze 8)
A z samej pełnoziarnistej próbowałaś? Mam taki plan, tylko ciągle czasu i zapału żal na podjęcie próby, która może nie wypalić...
I dodam, że z tą fasolą, to może rzeczywiście trzeba uważać ;) Właśnie młody mi doniósł, że mało zęba na łososiowej_swojej_ukochanej, nie złamał... jakas fasolka sie zaplątała >:D
W zbyt dużym pośpiechu byłam. Od teraz nakłuwam C:-)
-
Kelu
mag bodajże na bordowym wklejała przepis na swoje tarty
ja robię wg magowego takiego przepisa:
150 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
140 g masła
1 jajko,
1 łyżka zimnej wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zagnieść jak kruche, rozwałkować między folią, w łożyć do formy, jak porcelanowa czy silikonowa to nie trzeba niczym smarować, jak "blaszka" to chyba trzeba,
wsadzić do lodówki na 30 minut,
nakłuć całą powierzchnię widelcem (gęsto),
piec w 200 stopniach około 15 minut,
ponieważ ja lubię cienkie spody - to mam te proporcje na dwie tarty,
ale równie dobrze można zrobić z tego jedną - może wtedy dłużej w piecu potrzymać - ma się tylko lekko zarumienić, bo przecież będzie jeszcze pieczone,
po wystygnięciu dajesz na górę co tam chcesz, posypujesz startym serem, polewasz jajkami (sztuk 2-3 roztrzepane, ze śmietaną lub bez, posolone, popieprzone) i do pieca na 20 minut,
-
a że tak zapytam - w oszołie to gdzie to_to leży? w tych lodówkach? koło jogurtów/masła? czy na mrożonkach? czy na półce normalnie?
-
właśnie się pieką dwie na francuskim z lidla
rozbełtałam jedno jajko(ostatnie) ze śmietaną i jogurtem
podzieliłam na dwie części
do jednej dodałam kurczaka wędzonego, pomidora i trochę moich warzyw z patelni, co je sobie na jutro przygotowałam, posypałam żółtym serem i mozzarellą jakąś znalezioną przeterminowaną
do drugiej dodałam tuńczyka, szczypiorek i żółty ser
zobaczymy, co z tego wyjdzie
jeśli nic, to będzie na was :P ^-^ ^-^
-
a że tak zapytam - w oszołie to gdzie to_to leży? w tych lodówkach? koło jogurtów/masła? czy na mrożonkach? czy na półce normalnie?
W Realu leży obok serów w lodówkach.
-
tej z mięsem juz nie ma
z tuńczykiem zostało pół
dziękuję piknie za prowadzenie za rączkę w kulinarno_tartowych moich wyczynach :-*
-
jeśli nic, to będzie na was :P ^-^ ^-^
Rozumiem, że jest 'na nas" ? >:D
Czyli podziękowania prosimy O0
-
a że tak zapytam - w oszołie to gdzie to_to leży?
w auchanie koło mnie jest w lodówkach, tak przy pierogach, sałatkach gotowych_w_pudełko_zamkniętych, obok francuskiego w rolki pozawijane
-
Zrobiłam pierwszy krok.
Kupiłam piękne okrągłe naczynie żaroodporne do tarty :0ulan:
-
w biedrze?
bo wczoraj widziałam, fajne som, i niedrogie, 14,99 ;)
i jeszcze ze 2 albo 3 tygodnie temu były fajowskie silikonowe
-
No,w tej samej :)
I ciasto pełnoziarniste do pizzy.
Taka nowoczesna zrobiła ja się :D
-
a to ciasto to gdzie leży ??? bom nie dojrzała jeszcze ;)
hehe Basiu, ja to od 4 lat powtarzam ;)
gdyby nie rak to wielu rzeczy bym nie wiedziała ;D
np. jak się robi tartę? jak się piecze chleb? jak sie fotki wstawia z innego serwera? jak sie robi zrzut z ekranu?
normalnie wychodzi na to, że ten rak to i jakowes korzyści też może przynieść
wżyciu_romana 5 lat temu nie pomyślałabym, że ja na jakimś internetowym forum bede pisała :o
oj, wiem, wiem, lepiej nie mieć tych korzyści, a i raka nie mieć
chociaż, gdyby się tak głęboko zastanowić (http://www.freesmileys.or[/b)
-
Hehe ;D
Ja pisała już że wolałam coś_innego zamiast raka.
Mam jedno i drugie >:D
Grunt to w najgorszym gó...nie znaleźć jakiś pozytyw.
Uuuu,poleciałam pozytywem jak_z_ruszowego :0ulan:
;)
To ciasto to obok tego francuskiego było.
-
blaszke...raczej forme do tarty mam.....tak z 10 lat leży...tarty jeszcze nie robiłam
raka se bardzo chwale.....nawet go czasem użyje....jako argumenta....jak mnie kto straaaaszzzzznie pod....qwi
i bardzo poprosze coby przepisy podawać w:
-szklankach
-łyżkach, łyżeczkach
-kostkach....ew.pół kostkach
-garściach....etc..
a nie dekach...gramach....bo ja wage to mam.....ale łazienkowom (http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif) (http://emotikona.pl)
-
Ja nawet łazienkowej obecnie nie posiadam 8)
A po jakiego grzyba mam się stresować?
A wiem że stresa bym miała,już mam patrząc w lustro.
Na fb pisali dawno że jak przyjdzie wiosna to trza wymienić oponę z zimowej na letnią.
Mnie się jeszcze nie udało (http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif) (http://emotikona.pl)
I zawsze zastanawiam się jaką mam szklankę wziąć do odmierzenia np.mąki i cukru.W przepisie powinny zdjęcia być.No bo skąd mam wiedzieć czy szklanka do herbaty czy do drinka na przykład (http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wacko2.gif) (http://emotikona.pl)
-
-szklankach
-łyżkach, łyżeczkach
-kostkach....ew.pół kostkach
-garściach....etc..
[/img][/url]
Lubiem Was to Wam podam 8)
http://www.ilewazy.pl/przelicznik#przelicz/cukier/z/szklanka/ile/2/na/gram-lyzeczka-lyzka-sztuka (http://www.ilewazy.pl/przelicznik#przelicz/cukier/z/szklanka/ile/2/na/gram-lyzeczka-lyzka-sztuka)
-
uwaga uwaga
piekę tartę pierwszy raz ;)
ciasto siedzi w piekarniku, brokuły zblanszowane, szyneczka pokrojona
pieczarki jeszcze dodam, zobaczymy co z tego wyjdzie xhc
jajko ze śmietaną rozprowadzę później (ciasto ma wystygnąć z tego co pamiętam)
o efektach zamelduję :)
-
ok
wytłumaczcie tłumokowi co zrobiłam źle
bo jak wyjęłam z piekarnika, przestudziłam trochę
to okazało się, że mi tarta płynie..
dałam na wierzch 3 jajka rozbełtane z 2 łyżkami śmietany
teraz wstawiłam jeszcze na dopieczenie, może się zetnie..
-
no i jak?
serem posypała?
moje tarty z wierzchu wydają się pływające, ale tak ciut to się te jaja muszą zjajecznicować,
macam zawsze widelcem, czy jaja mocno jeszcze pływające i czekam
-
Narobiłyście mi apetytu na tę tartę. Blachę też mam od lat, ale jakoś się nie składało >:D
-
mi się parę razy zdarzyło, że polewka jajczana 'przeleciała' (częściowo) przez tartę z farszem, na spód i tam się upiekła ...
-
To może temperatura za niska? Przecież jajko zawsze się ścina...?
U mnie zazwyczaj się też spieka-przypieka, czy z serem czy bez. Ale ja zapominam, że w piecu coś mam. Najczęściej młody spełza z góry z pytaniem - co tak pięknie dziś spaliłaś? >:D
I wtedy obgryzamy ;)
A temepratura pieca na 180 do 200 st C. i na ok 20-25 minut (jak nie zapomnę oczywiście C:-) )
-
serem posypałam
może faktycznie temp. za niską ustawiłam..
ale pierwsze koty za płoty, podpiekłam jeszcze i się ścięło :)
-
Chciałabym przygotować tartę na imieninową kolację. Spód zrobię wg magowego przepisu. A góra? Podpowiedzcie. Jaki farsz, zeby tarta była wykwintna?
-
łosoś + sos serowy posypany pleśniakiem :)
-
Dla tych ,którzy nie lubią ryb:
http://www.kolekcjasmakow.com/kolekcja/smaczne-przepisy/item/20-wykwintna-tarta-z-czerwona-cebula-i-kozim-serem
-
a że tak zapytam - w oszołie to gdzie to_to leży? w tych lodówkach? koło jogurtów/masła? czy na mrożonkach? czy na półce normalnie?
dzisiaj nabyłam ciasto na tartę w biedrze - leży koło francuskich serów, półke niżej niż pod pierogi ;)
na ciasto nałożyłam piersi z kuroka, brokuły i pomidory
właśnie zjedlim i nadal sie oblizujemy, pyszne było
Goguś stwierdził, że koniecznie trza zrobić na własnym cieście (tego gotowca to bardzo cienko było)
-
trza było położyć dwa opakowania tego ciasta ;)
-
No przecież ona już z wielkopolski, to nie jest taka rozrzutna.
-
trza było położyć dwa opakowania tego ciasta ;)
następnom razom ;)
-
kruche do tarty robi się raz-dwa :)
w sobotę miałam linię produkcyjną - zrobiłam na raz 4 tarty :) z łososiem, serową, z karczochem, cebulową :)
Wpadł starszy, zjadł, a resztę zapakował na wynos. I tyle widziałam moje tarty ;)
-
agawa, wiem
ale kupuje sie jednak dużo szybciej ;)
-
a tam szybciej ,trzeba iść do sklepu kupić ;D,no i sztuczne popatrz na skład ,
tarte na kruchym cieście robi się migiem/mąka,masło,żółtko ,woda sól / ,można zrobić więcej ciasta i zamrozić na następny raz mnx
-
jadę autobusem z pracy - wymyślam tartę - wysiadam z autobusu -wchodzę do sklepu (co to przy przystanku zaraz mam ) - wychodzę z ciastem i składnikami na farsz
wchodzę do domu - wrzucam wszystko na tartową blaszkę - chwila w piecu - i jemy :pot:
i nie ma szybszego przepisu
a to, że sztuczne
hehe, a co teraz nie jest sztuczne (nooo może mój koperek i natka pietruszki z ogródka :) )
-
natka pietruszki z ogórka mnie zaintrygowała ;D
-
he_he, juz poprawiłam ;)
szybko pisze, bo jestem w miejscu gdzie pisac nie powinnam ::((
-
szybko pisze, bo jestem w miejscu gdzie pisac nie powinnam ::((
prowadzisz auto? :o
-
prowadzisz auto? :o
taaaaaa ;)
-
xhc
edit: coby samego emotikonka nie stawiać zdradzę, że do mojej pierwszej tarty się przygotowywuję... wczoraj sprawdziłam ciasto w biedronce - rzeczywiście jest ;)
-
wygląda na to, że Ten Dzień nadszedł. do kawy mi czegoś trza, a lody zeżarłam wczoraj. mam ciasto francuskie i słoik (przeterminowany) jabłek_prażonych_z_lidla. dorzucę jeszcze bezę na górę. może coś z tego wyjdzie...
-
pokaż jak zdążysz pstryknąć ;)
Ja dziś serwuję bób na zmianę z lodami ;)
-
e tam, jakieś spaleniska będziesz oglądać...
-
trza by jutro składniki na pojutrzaną tartę zakupić.
wywlekłam dzisiaj ze skrytki kombiwar, bo mi sie piekarnik zepsuł
i tak mi sie piknie z nim współpracowało, że nabrałam chęci na dalsze pieczenie
I myślę...co by tu...co by tu....TARTA
tak to jest niegłupi pomysł, ino coby jutro nie zapomnieć mąka, śmietana, jogurt, jajka
farszem będzie przegląd lodówkowo_szafkowo_słoikowy ;)