Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: b_angel w Maja 10, 2013, 04:24:40 pm
-
Główkę młodej kapustki siekamy nożem lub w malakserze - parzymy albo obgotowujemy i odlewamy wodę.
Następnie gotujemy w posolonej (lekko) wodzie , dodajemy pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.
Gdy jest już miękka to wrzucam kiełbaske polską surową ( z Lidla ;) ) pokrojoną w plasterki i po jakichś 10 minutkach posiekany drobno koperek.
I już można jeść (http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif)
właśnie zjedlim - dobre było
-
Zamiast kiełbaski dodaję boczuś i pomidory obrane ze skórki .... mnx
-
Ja nie dodaję nic O0
Bo młoda kapustka najlepsza tylko z masełkiem i z koperkiem mnx
-
Ja podobnie, jak Agawa, tylko że do kapusty dodaję kawałek rabarbaru lub kwaśnego jabłka (ewentualnie trochę cytryny wyciskam). Chodzi o to, by młoda kapusta nie rozgotowała się za mocno. :)
-
o :) a tego sposobu nie znalam :)
Ja po prostu gotuję ją ciut_ciut ;)
-
Pisałyśmy o młodej kapuście, ale nie pamiętam w którym wątku, więc dodaję tutaj.
Najszybszy sposób na smaczną szybko przygotowaną młodą kapustę.
Pokrój niezbyt drobno (odrzuć naturalnie zewnętrzne ciemno zielone liście). Na głęboką patelnię nieco oleju i ewentualnie masła. Wsyp kapustę na patelnie. Przykryj na 5-10 minut, mieszając co jakiś czas. Powinna w tym czasie zmięknąć, posól i gotowa do jedzenia. Żadnych przypraw. Gdyby wg gustu, była jeszcze ciut twarda to potrzymaj na małym gazie jeszcze z 5 minut.
Zapewniam smaczna i tylko z młodej kapusty. Mogę ją jeść na ciepło i zimno. ztx
-
Dodam do tego przepisu jeszcze, że wersja z koperkiem również jest bardzo smaczna
-
ja do młodej kapustki dodaję koperek i jedną marchewkę pokrojoną w kosteczkę, gotuję w małej ilości wody
i na koniec trochę śmietany i soku z cytryny
-
W sprawie młodej kapustki podpatrzyłam przepis u Li - na surówkę, czyli bez gotowania. Wyszła pychota :) Co prawda ja kapustę każdą uwielbiam, więc zakładam, że niektóre moga mieć opór ;)
A więc tak:
młodą kapustkę się szatkuje, troszkę soli i kropi sokiem z cytryny; trzeba całość trochę ugnieść, coby zmiękła odrobinę; do niej dodajemy troszkę startej marchewki, ew por, ew szczypior (no, co tam kto ma)
I już.
Wczoraj zjadłam całą michę na kolację :)
-
ja robię takom ino z koperkiem
-
Ja też taką lubię, ale to jest surówka.
A duszona na dwa sposoby, ten, który powyżej i tradycyjna z zasmażką. Każda do czego innego mi pasuje.
Do surówki dodaję jeszcze kukurydzę, jabłko i trochę majonezu (ale niekoniecznie) z jogurtem lub śmietaną :)
-
a ja taka młodą kapustkę uwielbiam na surowo - czyli drobno szatkuję, posolić, pomiętosić ręcyma, drobno pokrojona cebulka, troszke cukru, pieprzu, cytryny, oleju kujawskiego i pychota
-
zapomniałam - oczywiście koperek do tego jak najbardziej
-
ja też jem na surowo
ino nigdy nie dodawałam cebulki ...
-
ja zawsze dodaję, czasami trochędrobno startej marchewki, ale wolę czystą postać kapusta+cebula+przyprawy
-
kapusta + cebulka spoko, jeno czeba pamiętać coby spać przy otwartym oknie
-
oj_tam_oj_tam xhc