Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: Amor w Maja 17, 2013, 09:57:43 am
-
przepis dla leniuchów
Do miski czy garnka wkładamy składniki w następującej kolejności:
5 jaj
Na to rozkruszyć 10 dkg drożdży
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc zostawić na 3 godziny, przykryte ściereczką lnianą. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą prostokątną blachę. Kto chce, może na to położyć owoce lub kruszonkę. Teraz- rabarbar i na to kruszonka. Ciasto pięknie wyrasta, jest mało słodkie Piec w temp ok. 180 stopni przez ok. 35 minut, wypiek sprawdzić patyczkiem.
-
robię je już od jakiegoś czasu;
rodzinka lubi mnx
robota żadna 8)
jak mam wielkiego lenia to nic na wierzch nie idzie
jak mam mało cukru pudru to cukier sypię
-
jutro zrobię szczególnie że dla leniuchów :D
-
Wczoraj zrobiłam z malinami ,( dzieciaki ,maluchy się obżerały) dziś z rabarbarem! Mam inwazję gości!
-
Ja robię podobne, ale ciut inne i dlatego wklejam, by poddać Waszej ocenie. Wychodzi super.
Składniki:
10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 3/4 szklanki oleju, kilka kropli olejku waniliowego, 5 jaj,
3/4 szklanki mleka, 2 szklanki mąki.
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy ze sobą w następujący sposób:
2.Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko, mąkę przesianą przez sito. WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZĆ, NIE UGNIATAĆ!!! Włożyć do lodówki i przykryć ściereczką, ZOSTAWIĆ NA NOC.
3 .Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać jeszcze 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i bardzo dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoce i kruszonkę. Ciasto bez wyrastania wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min-150-170 stopni C.
Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, jedna pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka , jeśli jest zbyt wilgotna dodać maki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
-
zrobiłam leniucha i wyszedł mi super :D :)-nie miałam owoców -dałam ugotowane budynie-śmietankowy i czekoladowy
-
Pytanie: czy w przypadku, gdy robicie z rabarbarem przełamujecie zawsze innym owocem, lub też macie jakiś sposób na leniucha z samym rabarbarem, żeby zaraz po upieczeniu nie był taki kwaśny? Na drugi dzień jest świetny. Trzeba jednak czekać.
-
Dla mnie był w sam raz, ja się odzwyczaiłam od cukru. Możesz posypać rabarbac dodatkowo cukrem.
-
Dzięki Amorku. Trzeba pewnie tak zrobić.
Już myślałam, że też się odzwyczaiłam od cukru. Widać nie.
Przepis świetny i ciacho pycha :)
Mój mężowaty można powiedzieć ostatnio stał się specjalistą w ciastach drożdżowych, ale ten przepis sobie bardzo chwalił :D :D :D
-
kiedyś już je zrobiłam, ale nie wiem czemu byłam przekonana, że trzeba dać 1 dkg drożdży... chyba nawet tak przeliczałam, bo robię z suchych. możliwe że wyszło mi ciasto z jednego deka?
10 dkg mówicie...
no dobra, to robię teraz wg przepisu, z połowy porcji. przynajmniej przeliczać nie muszę i odmierzać z torebeczki, tylko wsypuję całość
-
składniki w następującej kolejności:
5 jaj
Na to rozkruszyć 10 dkg drożdży
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Składniki:
10 dkg drożdży,
1 szklanka cukru,
2 cukry waniliowe,
3/4 szklanki oleju,
kilka kropli olejku waniliowego,
5 jaj,
3/4 szklanki mleka,
2 szklanki mąki.
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy ze sobą w następujący sposób:
2.Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko, mąkę przesianą przez sito. WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZĆ, NIE UGNIATAĆ!!! Włożyć do lodówki i przykryć ściereczką, ZOSTAWIĆ NA NOC.
3 .Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać jeszcze 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i bardzo dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
Dana, czyli w składnikach mają być 4 szklanki mąki ??? ;)
doczytałam w pkt 3, bo wcześniej nie pasowała mi zbyt duża różnica w ilości mąki porównując proporcje wg. składników podanych przez Amorka ::)
tak sobie przypominam przepis przed świętami, może mimo mojego zasmarkania upiekę :)
-
Beciu, to są niemalże identyczne przepisy. Ja daję 3/4 szklanki mleka i oleju, a Amorek po całej szklance. U mnie wystarczą więc 4 szklanki. Dwie do lodówki, a dwie dopiero potem, by łatwiej było wymieszać wszystkie składniki.
Wielkość jajek tez się liczy. Ja czasem, gdy mniejsze dam 6, albo 5 i dwa żółtka. Ważne jak świeże drożdże i jaka mąka. Dawałam, jak popadnie, ale teraz przeszkolona przez Lulu będę dawać 650.
Powodzenia. Ten placek nie może się nie udać. Najlepszy zaraz po upieczeniu.
-
no właśnie Dana, niemal identyczne, tylko w amorkowej liście składników było 5 szkl, mąki, a w twojej liście tylko 2 ::), dopiero potem doczytałam, że trzeba dodać jeszcze 2 szklanki :P, czyli w składnikach są 4 szklanki >:D
ale, że akurat taki typ mąki, to nie wiedziałam
-
jak myślicie, jest szansa, żeby ta drożdżówka wyszła w wersji ekopaszowej?
zamiast cukru - ksylitol
zamiast białej mąki pszennej - ?
::)
-
Cukier w drożdżówkę jest po to, aby była słodka. Śmiało można to zastąpić czym kto chce. Mąka jednak musi być. Pszenna mąka jest delikatna i dla tego drożdżówka takąż jest.
-
jak myślicie, jest szansa, żeby ta drożdżówka wyszła w wersji ekopaszowej?
zamiast cukru - ksylitol
zamiast białej mąki pszennej - ?
::)
Ksylitol zabija drożdże, więc to absolutnie odpada.
A mąkę biorę orkiszową. Do wszystkiego - ciasta, racuchy, bulki, chleb, omleśniki... Też ma gluten, ale znacznie bardziej przyswajalny.
-
mam lenia ostatnio, a właściwie przemęczenie pracą zawodową... więc ciasto na $więta wyjątkowo kupiłam
ale przypomniałam sobie o tym cieście, może jednak jutro zrobię :-\