Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Zdrowe jedzenie => Smarowidła => Wątek zaczęty przez: Amor w Maja 24, 2013, 09:20:00 pm

Tytuł: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 24, 2013, 09:20:00 pm
1)
50g ziaren słonecznika
 50g ziaren dyni
 100g siemienia lnianego
 5 łyżek  olej)u lnianego lub oliwy
 sól, pieprz czarny świeżo mielony

 Zmiksuj na pastę, zuzyj dość szybko, trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku
2 )
 
 Pasta z fasoli.
  szklanka ugotowanej fasoli
2-3 łyżki oliwy
 kilka ząbków czosnku
 słoiczek suszonych pomidorów z zalewą
 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
 płaska łyżeczka suszonego tymianku
 sól i pieprz do smaku
 sok z ćwiartki cytryny
 oliwki i posiekana natka pietruszki (do przybrania )
 Fasolę zmiksuj z oliwą ,sokiem z cytryny i  czosnkiem.Dopraw do smaku i dodaj pokrojone w paski suszone pomidory z zalewą ( ilośc zalewy w zależności jaką chcemy gęstość) i zioła.Skrop oliwą ,dekoruj oliwkami i posiekaną natką.

3)
- pół puszki fasoli z puszki
- 1,5 łyżki prażonego słonecznika
 - chrzan tarty - do smaku
- sól + pieprz
 zmiksowac




 
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: agawa w Maja 25, 2013, 09:24:30 pm
1)
50g ziaren słonecznika
 50g ziaren dyni
 100g siemienia lnianego
 5 łyżek  olej)u lnianego lub oliwy
 sól, pieprz czarny świeżo mielony

Bardzo ją lubię :)
Inne wypróbuję. Amorku - dzięki :) Potrzebuję  mieć w lodówce zawsze jakieś mazidełko do chleba.
Najczęściej gości u mnie humus; gotowy lub własnoręczny:

HUMUS:
200 gr ciecierzycy namoczyć na noc; ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok godziny do 1,5 na wolnym ogniu; musi być bardzo miękki)- niektórzy używają ciecierzycy z puszki; ja mam obiekcje generalnie do puszek ;)
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
ew orzechy różne
pasta tahini (nie koniecznie; dodaje orientalnego smaku, ale bez niej też pyszne)
oliwa z oliwek (sporo - ok 1/3 szklanki)
sok z cytryny
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz

Wszystko zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej pasty. Ilością oliwy oraz wody pozostałej z gotowania ciecierzycy regulujemy gęstość.
Można przechowywać w lodówce do kilku dni. U mnie znika, tajemniczo, natychmiast...
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 25, 2013, 09:33:59 pm
Tak to tez pychota, tylko u mnie to ja jedynie chetna do konsumowania tych wspaniałości.. Dzis przygotowałam tę pierwszą podaną pastę, jest z pomidorkami suszonymi ,które kochamy ,ale i tak ja tylko  wpierniczam.
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: agawa w Maja 25, 2013, 10:17:17 pm
i tak ja tylko  wpierniczam.

Ja bym tak wolała ;) Bo u mnie jest tak, ze jak sobie zrobię wieczorem, a rano do roboty nie zabiorę, to wieczorem tylko smakiem mogę się obejść... Z jakimyś żarłokami mieszkam_czy_co????

Właśnie na jutro kręcę z fasoli pastę :) Dużo natki pietruszki dałam :)
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 26, 2013, 12:06:10 pm
Te suszone pomidory robią taki mniamniusny  smak . Doszłam do wniosku że  ta pasta smakuje jak smalczykl!, mniam mniam
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 03, 2016, 03:46:34 pm
Pasta tahini - prosię mnie to zalinkować, jakiej używacie, jaka dobra jest :)
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: mag w Sierpnia 03, 2016, 05:19:10 pm
w Bystrej miałyśmy taką (całkiem dobra, skład bez świństwa, 17 zeta w macro)

http://www.decare.pl/tahini-premium-300g-tt,pi-000526,p166217146 (http://www.decare.pl/tahini-premium-300g-tt,pi-000526,p166217146)
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 03, 2016, 05:31:43 pm
"miksujecie" to w termomiksie, jak rozumiem?
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: aquila w Sierpnia 03, 2016, 10:25:11 pm
Pasta tahini - prosię mnie to zalinkować, jakiej używacie, jaka dobra jest :)

każda, która ma w składzie tylko sezam i żadnych dodatków ;)
dla mnie wszystkie one take same
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Października 09, 2016, 04:50:44 pm
wreszcie humusik zrobiłam ,w niedziele na centralnym w kuchniach świata kupiłam pastę tahini original  za całe 12 zł /były tez inne smaki /jedna wedle z  Bystrego  przepisu mnx a druga zrobiłam z suszonymi pomidorkami /drobniutko posiekałam do pasty/ ,moje pytanko z czym można jeszcze zrobić ? ,jakieś sprawdzone propozycje poproszę  :D
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: Kela w Października 09, 2016, 06:16:38 pm
upieczone w piekarniku  różyczki kalafiora polane olejem kokosowym
łyżka wiórków kokosowych
łyżka oliwy
chili
kurkuma
sól
zmiksować
wychodzi taka słodkawa lekko, ale dla mnie to odmiana po tej soczewicowej czy ciecierzycowej
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: Perła w Października 09, 2016, 10:17:01 pm
A z czym innym te pasty? Bo ja przestałam chleb jeść (chociaż ciągle dla rodziny piekę).
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Października 09, 2016, 11:12:22 pm
humusem można faszerować małe papryczki,myślę że można tez podać z białkiem jajka na twardo,pieczarki nafaszerować  mnx
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: hamak w Października 09, 2016, 11:29:57 pm
Na pewno można używać jak dip do warzyw :)
No i z frytkami  ;D >:D xhc
Tytuł: Odp: Pasty do chleba
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Października 10, 2016, 09:21:01 pm
z frytkami nie- nie moje smaki ,jako dip może  :D