Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: Amor w Maja 30, 2013, 10:02:07 am

Tytuł: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 30, 2013, 10:02:07 am

50 dkg mąki
 30 dkg masła
 15 do 18 dkg cukru (daję zwykły), cukier waniliowy
 4 żółtka
 jabłka (kroję na małe kawałki, podduszam z odrobiną wody, trochę cukru, nie duszę na całkowitą papkę)

zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić w lodówce, jak się spieszy -daję do zamrażarki
 większą część - wylepiam wysmarowaną blachę, podpiekam z 15 min. 180 st.
 na podpieczony spód wykładam jabłka, na jabłka trę na tarce (grube otwory) drugą część ciasta
 piekę w 180 st. ok.40 min.
 można oprószyć cukrem pudrem
 (jak się zrobi za mało jabłek - daję np. powidła na brakującą część)
 

 
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Becia w Maja 30, 2013, 06:48:14 pm
a z białek nie upijamy piany  ???
ja w przepisach z kruchym ciastem kładę ją na owoce, a na to starta reszta ciasta  :)
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 30, 2013, 07:48:29 pm
Taki przepis w oryginale. Ja tez zawsze daję pianę na pierwszą warstwę a na to np. maliny mrożone i drugą warstwę startego ciasta.
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Becia w Czerwca 01, 2013, 12:06:08 pm
skoro taki przepis w oryginale, to nie będę się czepiać (upierdliwość, to moje skrzywienie zawodowe  :-[, ale też niestety dziedziczne obciążenie C:-))

Amorku, a ja pianę daję na owoce  >:D  ;D
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Amor w Czerwca 01, 2013, 12:16:01 pm
Ja tez tak zawsze dawałam ,ostatnio wyczytałam ,żeby mrożone maliny wtykac w pianę i to otworkami do góry!!! Cokolwiek by to nie znaczyło!!
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: mag w Czerwca 22, 2015, 07:09:24 pm
a gdybym chciała dać pianę na wierzch ciasta czyli na warstwę jabłek, to mam piec tak samo?

ugnieść ciasto, polodówkować je, podpiec
wyłożyć jabłka
i od razu pianę? i ile wtedy piec?

proszę o szybką odpowiedź, bo muszę to zrobić jutro do 17:00

Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Amor w Czerwca 22, 2015, 07:11:29 pm
nie pamiętam ,dawno nie piekłam ,ale myśle ,ze tak samo!
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 22, 2015, 11:25:49 pm
ja piekę razem :) czyli piana od razu na jabłka i do pieca :) Tylko do piany trzeba mąki ziemniaczanej, inaczej siądzie.
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: Parabola w Czerwca 22, 2015, 11:37:14 pm
ja piekę razem :) czyli piana od razu na jabłka i do pieca :) Tylko do piany trzeba mąki ziemniaczanej, inaczej siądzie.


Ooo !! ... dawno nie piekłam, ale chyba coś w tym jest ... ta maką  :D
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: mag w Czerwca 23, 2015, 07:03:49 am
nie mogę dać mąki ziemniaczanej,
a jak robię mojego mazurka orzechowego, tam się daje pianę (nie pamiętam, ale raczej tam mąki nie było) to właściwie to jest to samo, nie?
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Czerwca 24, 2019, 04:22:25 pm
Minęły 3 lata od ostatniego wpisu  ??? Czyżby nikt nie piekł tej szarlotki
Dziś na zamówienie gościa miałam upiec szarlotkę. Udałam się do naszej skarbnicy i trafiłam na ten przepis. Wyszedł super, teraz czekam na gości i konsumpcję  mnx
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: oooAncia! w Czerwca 25, 2019, 08:42:18 am
Nie znoszę szarlotki. Nic mi nie zrobiła (w odróżnieniu od sernika), a i tak jej nie lubię.
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Czerwca 25, 2019, 10:36:28 am
Miałam wczoraj tylko dwóch gości. Z szarlotki pozostało tylko wspomnienie. Co zostało wzięli na wynos.
Anciu, ja też wolę sernik, ale szarlotka była na zamówienie kuzyna. Za kilka dni mnie znowu odwiedzą i też ma być szarlotka. Cóż zdrowa, dużo jabłek  ;) cukru niewiele
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: braja w Października 26, 2019, 06:12:10 pm
Jak będę w Polsce to chętnie upiekę. Tylko... co zamiast tych żółtek?
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: lulu w Października 26, 2019, 06:31:26 pm
Braja to Ty jajek nie jesz? No nie znam się na tych dietach.
Może trochę śmietany zamiast żółtek.
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: betty w Października 26, 2019, 07:41:22 pm
lulu, śmietana też odpada w przypadku brai,
słyszałam, że wodą można zastąpić, ale czy to zadziała nie wiem, nie praktykowałam jeszcze
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: lulu w Października 26, 2019, 08:00:58 pm
Dla mnie to by było trudne i jajka lubię, a śmietanę to grubą warstwę kładę na chleb i zajadam. Wiem, ze to jej wybór ale tak mi szkoda  :(
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: braja w Października 26, 2019, 10:06:34 pm
Śmietanę to jadam, nie jestem weganką (jeszcze). Jak nam się cieli krowa to mamy tyle produktów mlecznych, że byłoby zbrodnią ich nie jeść. W Polsce kupuje, niestety. No ale żeby trawić mleko, trzeba jeść mleko
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: roza3 w Października 28, 2019, 01:14:12 pm
to wegetarianie jajek nie mogą  :o :o :o
ale że co ? .....że to taki embrion kurczaka i robi za mięso
  ;)

od razu mi się z przeciwnikami aborcji skojarzyło  :-X
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: braja w Października 28, 2019, 02:50:12 pm
Ha ha,  ale przecież nikt z wegetarian nie postuluje, żeby Cię wsadzić na 3 lata za jajecznicę ;)
Tytuł: Odp: Szarlotka naszej Danuty:)
Wiadomość wysłana przez: roza3 w Października 29, 2019, 09:21:22 am
jeszcze nie xhc