Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: b_angel w Czerwca 28, 2013, 08:47:31 am

Tytuł: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Czerwca 28, 2013, 08:47:31 am
Wrzucam do buteleczki:
- kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego
- kawałeczek ususzonej papryczki chili
- ze dwa ząbki czosnku
- kilka listków bazylii (jak kto woli inne smaki może być inne zielsko, np. tymianek)
- wlewam oliwę z oliwek
i czekam kilka dni
i mam zajefajną oliwę do: polewania, sałatek, utostowanego chlebka, do wszystkiego na co tylko mam smaka  mnx


pees. a jaki ma aromacik  O0
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Amor w Czerwca 28, 2013, 09:01:55 am
To je bardzo dobre! Można zrobić kilka takich buteleczek ,do każdej coś inkszego dorzucić! Ja tak robię z ziołami !
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 28, 2013, 09:27:08 am
Moja ulubiona to czosnek z tymiankiem  mnx
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: aquila w Czerwca 28, 2013, 06:22:01 pm
raz zrobiłam z samym czosnkiem, wyjszło zaaa(tentego)... bardzo fajne
zachęcona zrobiłam drugi raz i mi się ten czosnek w oliwie zejpsuł  >:(
nie myślałam, że to wogle możliwe
oliwa była raczej dobra, czosnek chyba musiał być jakiś wałowany  :-\
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 28, 2013, 07:04:29 pm
hm...? dziwne? mi się nie popsuło nigdy...
Może ktoś wie - dlaczego może się popsuć? Amorku?

Przecież oliwa powinna zakonserwować. I czosnek też przecież konserwuje....
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Amor w Czerwca 28, 2013, 07:35:32 pm
A jak długo trzymałaś tę oliwę? Bo u mnie nie doczeka paru miesięcy. OLiwa może zjełczec i pewnie czosnek w niej także. Nie powinno się tłuszczu trzymać zbyt długo po za lodowką. A oliwy  nie trzyma się w lodowce,
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 28, 2013, 08:20:55 pm
no, fakt :) u mnie buteleczka ok 0,7 litra to nie dłużej niż miesiąc i nie ma :)
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Perła w Czerwca 28, 2013, 09:29:51 pm
A ja podam przepis na oliwę do "jedzenia", jako danie:
Do fajnego słoika wkładamy sporo czarnych oliwek, plus sporo pokrojonych suszonych pomidorów, plus ładnych parę ząbków czosnku, posypujemy rozmarynem i zalewamy (po zakrętkę) ekstra oliwą... Może się pomacerować ze dwa dni...A potem...wylewamy se to na talerzyk, maczamy bagietkę, podpijamy winem...i jest super przekąszanie z gośćmi w ogródku :D Wszyscy, och, och , a roboty przy tym ni ma :D
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 28, 2013, 09:45:25 pm
W sprawie oliwy do wciągania bułeczką robię tak:
dobra oliwa na talerzyk, odrobina soli, pieprz i kapka balsamiko :) Maczam bułeczkę i wciągam :) Winem popijając oczywiście :)
Najlepiej smakuje na wieczornie ciepłym tarasie  mnx
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Amor w Czerwca 28, 2013, 09:47:12 pm
Takie odmiany bruschetty robicie! Kocham takie jedzonko!
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: agawa w Czerwca 28, 2013, 09:50:58 pm
bruschetty to kolejne cudne danie  mnx
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: aquila w Czerwca 28, 2013, 10:39:30 pm
A jak długo trzymałaś tę oliwę? Bo u mnie nie doczeka paru miesięcy. OLiwa może zjełczec i pewnie czosnek w niej także. Nie powinno się tłuszczu trzymać zbyt długo po za lodowką. A oliwy  nie trzyma się w lodowce,

nie pamiętam, ale nie było to jakoś długo, z dwa tygodnie max, obstawiam, że coś z czosnkiem było nie tak, pewnie jakiś chiński był czy cuś
oliwę trzymam w lodówce, bo poza jest zbyt ciepło, w lodówce troszku niby za zimno, ale to ponoć tak bardzo nie szkodzi; najlepiej by było w spiżdżarni (chłodek, ale mniejszy niż w lodówie), ale takowej nie mam :/
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Czerwca 29, 2013, 08:33:59 am
raaaaany
a ja w życiu_nigdy owych oliwkowych zakąszaczy do bagietki nie jadałam
i nie wiem, czy spróbuje, jakoś tak nie czyta mi się smacznie
dobre to?


Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Perła w Czerwca 29, 2013, 11:08:22 am
Ja uwielbiam...dla mnie to jest super!  Ale dokladnie tak, jak makaronem "alio-olio"...Bez wina do pyska nie wezmę.
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Czerwca 29, 2013, 11:18:25 am
mi się też nigdy taka oliwa nie spsuła
z solą i pieprzem, na talerzyku plus bagietka ewentualnie chlebek stostowany też zajadam  mnx
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 02, 2013, 10:36:31 pm
Dzieki za przypomnienie tego dania! Moja "ciężarówka" rzuciła się dziś  z grzanką z bagietki na oliwę z czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem !!! Jak jej smakowało ,a wcześniej- to nie, tamto nie... :D
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: betty w Lipca 02, 2013, 10:53:43 pm
w ciąży się smaki zmieniają.. oj zmieniają.. czasem by człowiek nie przewidział, że zje to co właśnie zjadł  xhc
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Marianna08 w Marca 27, 2014, 11:38:29 am
Też robię różne smakowe oliwy. Polecam oliwę grzybową. Do buteleczki wrzucam kilka suszonych prawdziwków,  zalewam oliwą (ok.200ml) i zostawiam na jakiś czas ( 1-2 tygodni).
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Perła w Marca 27, 2014, 09:40:33 pm
Oooo, piękny przepis, zaraz robię! A w ogóle, to coś Cię Marianno dawno nie było...pozdrawiam :)
Tytuł: Odp: Smaczna oliwa do wszystkiego
Wiadomość wysłana przez: Marianna08 w Marca 31, 2014, 09:03:50 am
Miałam lekką depresyjkę, ale teraz mam nadzieję się uaktywnić .
Zaczęłam może trochę dziwnie, bo w wątku o oliwie  :).
Też pozdrawiam.  :)