Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: b_angel w Lipca 15, 2013, 11:58:23 am

Tytuł: Kurczę pieczone w naczyniu żaroodpornym
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Lipca 15, 2013, 11:58:23 am
Wszystkich dodatków używam "na oko"  O0

Kupuję dorodnego kuraka (do 2 kg)
Biorę duży gar - nalewam nań wody - mniej więcej tyle, żeby przykryła kuraka, którego tam wrzucę
ową wodę solę - zasada: łyżka soli na 1 litr wody
wrzucam przeróżne przyprawy:
pieprz
wyciśnięty czosnek
trochę soku z cytryny (może być ocet winny)
curry
dużo papryki słodkiej
papryka ostra jak kto lubi "na ostro"
zioła prowansalskie
liść laurowy, ziele angielskie
i co tam mi się jeszcze na_winie  O0

wrzucam w tę "zupkę" kuraka i wstawiam na dobę do lodówki

następnego dnia wyciągam z zalewy - wkładam jeszcze do środka ze 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i ze dwa plastry cytryny, i jak mam, to gałązkę tymianku też,
nacieram jeszcze troszkę z wierzchu przyprawami
i wrzucam do piekarnika (można trońkę podlać wodą)
piekę w zależność od wagi - średnio wychodzi godzina pieczenia na kilogram mięsa ....

kurczaczek wychodzi smakowity, soczysty i moje bachorki najlepiej lubjeją takiego kurczaka wciągać z bagietką maczaną w sosiku, któren powstaje w trakcie pieczenia  mnx