Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: Amor w Lipca 19, 2013, 09:00:53 pm

Tytuł: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 19, 2013, 09:00:53 pm
Chleb naszej lulu jest po prostu boski! TYlko ona może tu zamiescic przepis i proszę ją o to!
Lulu piekę właśnie, w piekarniku tym razem i nie wiem czy dobrą temp. nasatwiłam- 200 st! I wiesz co -ja fujara, nie zostawiłam sobie zakwasu!!!! Dramat!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Lipca 19, 2013, 09:02:43 pm
Prosiemy  :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 19, 2013, 09:11:16 pm
Zakwas mogie Ci wysłać pocztą.

  Chleb
Zakwas / jeśli nie ma, zrobić samemu : trochę maki żytniej, otręby, wymieszać dać do słoika (w ciepłe miejsce), na następny dzień dodać mąki żytniej i ewentualnie wody gdyby było zbyt gęste i do następnego dnia. Dożywiamy zakwas trzy, cztery razy.
 Do zakwasu dodajemy:
 1 szklanka maki żytniej
 1 szklanka wody
 Wyrobić, przykryć ściereczka, zostawić na noc.
 
 Rano dodać: 1 k. maki pszennej (typ650) i około 30dkg mąki żytniej (typ 720, jeśli chcemy chleb bardziej żytni, to możemy zmieniać proporcje mąki, używać mąki razowej), około 2.5 szklanki wody (czasem trzeba więcej wody, gdy mąka jest bardzo sucha).
 3/4 szklanki otrąb /pszenne, owsiane/
 3/4 szklanki siemienia lnianego /całego/ + ziarna słonecznika, dyni, itp.
 
 Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia około 2 godziny.
 
 Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta na zakwas na kolejny chleb /przechowywać w lodowce/
 Resztę wyłożyć do foremek /keksówki posmarowane/, Pozostawić do wyrośnięcia przez 
[około 1 godzinę.
 
 Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.
 Wyjąć z foremki włożyć jeszcze na 10 minut - chlebek tym razem do góry dnem i włączyć tylko górne grzanie.
 
 Po upieczeniu posmarować górę chleba woda - skórka będzie pięknie błyszczeć.
 
 Chleb jest upieczony, kiedy po wyjęciu z formy "puka" od spodu.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 19, 2013, 09:13:19 pm
Super, dzięki! Lecę popatrzeć na chlebek!
Sprobuję na nowo ukwasić! Mam wszystko, a i tak dopiero za tydzień znow upiekę!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: dunia w Lipca 19, 2013, 09:17:27 pm
Chlebek Lulu-no miodzioooooooooooooo!!!!!!!!
Dzięki Marysiu,że tak dbałaś o nas w Bystrej  :-*
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 19, 2013, 09:20:15 pm
Nie wiem czemu takie dziwne literki są, robiłam kopiuj/wklej z tekstu normalnego. Myślę, że się da przeczytać.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 19, 2013, 09:56:10 pm
Puknęłam sobie w chlebek! Stygnie ,ale nie jest tak cudownie wyrośnięty jak twój ,zobaczę jaki będzie po przekrojeniu! Kurcze ,czy kiedyś dogonię mistrza??? :(  Zakwas tez już nastawiłam!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Kela w Lipca 19, 2013, 10:06:26 pm
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę?  ???Mój rośnie 12 godzin
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 19, 2013, 10:09:09 pm
Keluś, całkowity czas tej technologii, od początku do końca wynosi około 16-17 godzin.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 19, 2013, 10:35:32 pm
Ja tez chyba za krotko miałam w foremkach ,ale wyraźnie podrosł. PO przekrojeniu jednego, wygląda nieźle, jest nadzieja ,ze będzie smakowało ! Chyba jest zdecydowanie lepiej niż z maszyny! A tak ją kocham!:)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 19, 2013, 10:55:10 pm
Stąd przy określaniu czasu podawałam "około", bo temperatura panująca w otoczeniu rosnącego chleba, ma duże znaczenie. Latem rośnie szybciej, jesienią, czy wiosną (jeszcze nie grzeją w kaloryferach) może to być odrobinę dłużej.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Lipca 20, 2013, 12:31:56 am
Kelu Ty i ja z inny przepis mamy ,Lulu bardzo pyszny chlebek ,ale z przewaga mąki pszennej /dlatego pulchniejszy ,lekki ,ja dodaje żytnią ,graham ,razową ,nie raz orkiszową mąkę ,zero pszennej i nie dodaje otrąb /choć w oryginalnym przepisie były ale z mąką tortową/,ulepszyłam mnx ,mój chleb tez pięknie wyrasta ale jest cięższy ,ja dużo dodaje ziarna  słonecznika,dyni ,siemienia lnianego ,a ciemne maki są ciężkie .
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Lipca 20, 2013, 11:09:42 am
To dawać dziewczynki  swoje przepisy i dodatkowo lulu jeszcze przepis na najwspanialsze pod słoncem racuchy!!:)
A mój chleb niezły, bo głownie o jakość wypieku mi chodziło. Załuję ,ze dałam w dwie foremki bo za mały wyszedł. Jest dość suchawy z zew. A  zostawiłam w ściereczce na noc. CHyba już z piekarnika wyszła zbyt sucha skorka. W środku ok. Może temp. na mój piekarnik jest zbyt duza??Wywaliłam ledwo zczęty zakwas bo prawie nic przez noc nie ruszył. Chyba usmiechnę się do ciebie lulu ,ale na razie jeszcze zostaw, dam znac, poproszę o oryginał!:)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 20, 2013, 09:31:39 pm
Ok.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 10, 2013, 08:00:15 pm
Od czasu do czasu bierze chęć mnie na pieczenie chleba. Nie dzieje się to systematycznie, raczej dzieje się to wtedy, gdy czegoś zaczyna mi brakować, i wcale nie mam na myśli braku spożywczego. Raczej chodzi o rodzaj wołąnia z głębi duszy o coś ciepłego niczym dom babci...
I tak mnie wzięło dziś.
Potrzeba moja musi kilka dni odczekać, bo czekam na zakwas. Zupełnie przypadkiem trafiłam na Zakwasową mapę Polski http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html (http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html) i dzięki niej poznałam swoją sąsiadkę z ulicy obok :) Jutro odbiorę zakwas i zabiorę się za produkcję.
Oczywiście według przepisu Lulu :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 10, 2013, 08:03:47 pm
Bardzo fajna strona  :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 10, 2013, 08:19:33 pm
o to_to, właśnie miałam napisać. super pomysł, rozreklamuję dalej! (no i sama skorzystam)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: amado w Sierpnia 10, 2013, 08:31:29 pm
fajne  :)
ale masz farta agawa z tą sąsiadką  :o
u mnie w pobliżu nie ma nikogo  :(
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 10, 2013, 08:32:22 pm
Amadku ,a ty możesz podskoczyć do Agawy po zakwas!  :D
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: amado w Sierpnia 10, 2013, 08:40:19 pm
no niby do tej sąsiadki też mogę  :-\
ale to już dalsza wyprawa  xcv
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 10, 2013, 09:16:57 pm

u mnie w pobliżu nie ma nikogo  :(



a koło mnie dwie sztuki - jedna, sądząc po nicku, w moim wieku, a drugiego znam przez wspólnych znajomych - ależ ten świat mały!  :D
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 10, 2013, 09:18:49 pm
Się umieściłam na mapce zakwasowej.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 10, 2013, 09:21:57 pm

ale to już dalsza wyprawa  xcv


No bez przesady...  8)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 09:53:27 am
To zarobiłam ciasto ,zobaczymy jak będzie rosło. Zaczyn trochę podrósł przez oc ,ale żeby az tak bardzo to nie. W nocy jak wstałam podglądnąc to wydawało mi się ,ze bardziej był "spieniony".
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 20, 2013, 09:58:25 am
W ostanich wyskokich Obcasach fajny artykuł właśnie o chlebie, a w zasadzie o dziewczynie, która go piecze...http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,127763,14443390,Chleb_w_walizce.html#TRNajCzytSST (http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,127763,14443390,Chleb_w_walizce.html#TRNajCzytSST)
... niestety w ciąg dalszy płatny...
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 20, 2013, 10:20:42 am
Amorku, tak właśnie jest. Zakwac rośnie do pewnego momentu, a następnie opada, ale to nie zmiejsza jego wartości. Śmiało do dzieła. Wszystko sie uda.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 10:34:24 am
 :D Nawet nagrzałam kuchnię! :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 10:59:00 am
Zerknęłam ,ale wydaje mi się twardą bryłą!  :'(  Chyba się załamię jak mi nie wyjdzie , wiesz co zrobiłam- dałam wszystko czyli płatki, siemię i tak zostawiłam do rośnięcia!  ???  ::((


Włąsnie doczytałam w Strzałach ,ze dobrze zrobiłam! :D  Bozzzz cóz za hustawka  nastrojow :D
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 05:06:36 pm
Wyrosło jak byk!!!  :D zostawiłam trochę ciasta na zaś , a resztę daję do dwóch foremek i czekam ,az jeszcze ciut ruszy!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 20, 2013, 08:00:51 pm
Amorku yo ma być przyjemność, nie stres. Jeśli nawet nie wyjdzie, a wierzę, że będzie wszystko jak należy, to nie koniec świata. Mnie też, mimo zdobytego już doświadczenia, raz się nie udało i cały wypiek pooooszedł ...... takie było jego prawo  >:D .
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 09:21:18 pm
Narobiłam się u Zuzi w domu teraz będę piec!  :D
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 20, 2013, 10:25:52 pm
Wygląda ładnie , tylko dlaczego ta cholera nie chciała wyskoczyć z foremek tak jak tobie! Prawie je zdeformowałam! W końcu łaskawie wyszedł  i dałam na 10 min do pieca jeszcze ,tyle ,ze ja nie mam na samo pieczenie od góry. TYlko jest grill i zaraz włącza się nawiew. Tak,ze dopieka się jeszcze z giry i dołu. I nie "pukał" po wyjeciu, może teraz "puknie':).Strasznie się doktoryzuję ,ale jak ja się uprę to ma być tak jak powinno! >:(
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 21, 2013, 08:49:30 am
Serialu- " Walka Amora o  lulowy chleb"  c.d  :D

LUlu- a dlaczemu  moje chleby takie ostre ,ze gardło od środa można nimi poderżnąc???  Pamiętam ze  ty ich nie przykrywałas !Srodeczek niczego sobie , podobnie jak u ciebie. TYlko nie dałam soli i chyba brakuje!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 21, 2013, 09:04:31 am
FAjnie siem czyta te Twoje chlebowe zmagania  :) :) :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 21, 2013, 11:37:13 am
Ja tuż przed włożeniem do piekarnika pędzluje wierzch wodą i zaraz powyjęciu też, to daje glanc skórkę. Przez pierwsze kilka godzin skórka jest taka chrupiąca. Jak ostygną, to po włożeniu do chlebaka zmięknie ... w zamknięciu każdy mięknie  xhc
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: danuta w Sierpnia 21, 2013, 11:48:37 am
 xhc
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 21, 2013, 11:52:27 am
Ja tuż przed włożeniem do piekarnika pędzluje wierzch wodą i zaraz powyjęciu też, to daje glanc skórkę. Przez pierwsze kilka godzin skórka jest taka chrupiąca. Jak ostygną, to po włożeniu do chlebaka zmięknie ... w zamknięciu każdy mięknie  xhc
Hmm woąa nie smarowałam bo nie było napisane! :) :-\
Czekam ,az zmieknie podjadając chrupiące  :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 28, 2014, 11:33:24 am
Lulu ,czy zakwas trzymany w lodowce ponad 2 miesiące ,nadaje się do użytku?
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Maja 28, 2014, 11:40:21 am
chyba nie ,ja kiedyś zamroziłam gotowy zakwas ale już chlebek nie wyszedł taki dobry
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: mag w Maja 28, 2014, 11:44:18 am
Amorku, jak się trzyma zakwas w lodówce i nie robi chleba, to trzeba go raz w tygodniu dokarmiać, tak mi się o uszy obiło  :)



Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 28, 2014, 11:45:05 am
Hmm, no to mój już -anorektyk!
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Maja 28, 2014, 01:08:05 pm
Oj Amorku, glodowka zalatwilas go, ten zakwas. Ja lubie doswiadczenia, wiec wzielabym odrobine tego zakwasu i dodalabym make zytnia ... i czekalabym na reakcje, ale nowy tez juz zaczelabym robic.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Lipca 14, 2014, 02:02:53 pm
Zakwac rośnie do pewnego momentu, a następnie opada, ale to nie zmiejsza jego wartości. Śmiało do dzieła. Wszystko sie uda.

Lulu zakwas, który mi dałaś, wypełniał całe pudełko, był tak jakby spieniony. Gdy dojechałam do domu, jest go zaledwie 1/3 pudełka. Wstawiłam do lodówki i bez zmian. Czy nadal nadaje się do użycia? Może ta 10-cio godzinna jazda w upale go wykończyła :-\
Jeśli tak to proszę o przepis na nowy zakwas. Na początku tego wątku piszesz o tym, ale nie ma ile wody.
"Zakwas / jeśli nie ma, zrobić samemu : trochę maki żytniej, otręby, wymieszać dać do słoika (w ciepłe miejsce)"

Buziaczki dla najlepszej (najsprawniejszej) kobitki wypiekającej chleb  :-* :-* :-*
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Lipca 14, 2014, 02:40:27 pm
z tego przepisu korzystałam http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas  ,hmy Dana dlatego tak się stało bo przerwana została praca zakwasu ,ale spróbuj upiec z tym co masz  :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Kela w Lipca 14, 2014, 05:21:10 pm
Dana, zakwas trzymany dłużej opada, ale jest wartościowy. Wyjmij go kilka godzin przed pieczeniem i "nakarm", zobaczysz, jak ruszy do góry :)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lipca 14, 2014, 07:25:03 pm
Dana, zakwas jest dobry.Rob wszyztko zgodnie z tym co mowilam/pokazywalam a chleb wyjdzie b. dobry.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Lutego 03, 2018, 02:56:30 pm
Wciąż robię chlebek z LULOWEGO przepisu i zakwasu z Bystrej. To już chyba ze 3 lata  ::((
Dziś chlebek pięknie wyrósł, ale po wyjęciu z foremek, oba bochenki mają pęknięcie na około ok. 2 cm poniżej wierzchu. Zobaczę, jak to się przełoży na cały przekrój. Czegoś takiego jeszcze nie miałam. Lulu, jakieś podpowiedzi, co mogło to spowodować ???
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Barbara w Lutego 03, 2018, 04:22:45 pm
Ja piekę chleb podobnie jak Ty Lulu, tylko mój rośnie ok 8 godzin w foremkach! i w piekarniku siedzi też dłużej ok. 1h20 min. Zakwas - zaczyn:) odkładam za każdym razem do słoika i trzymam w lodówce. Oczywiście najpierw rośnie, a później opada, ale nie przeszkadza mu to póżniej w ciągnięciu chlebka do góry.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lutego 03, 2018, 04:24:55 pm
Jeśli chleb ma pęknięcia na około, tak mniej więcej w miejscu gdzie zaczyna się to górne zaokrąglenie, to znaczy, że mógł jeszcze chwilkę rosnąć w blaszkach, ale to nie zmienua smaku ani struktury chleba.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Lutego 03, 2018, 09:16:35 pm
Lulu, to pęknięcie było widoczne gdy był jeszcze w foremkach, bo wypukłość była nad foremką. Zaraz sprawdzę, jak przekroję na części przed zamrożeniem (1,5-ra chleba zamrażam)
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: lulu w Lutego 03, 2018, 09:21:48 pm
Pisałaś, że po wyjęciu z foremek były pęknięcia, więc wywnioskowałam, że to było po upieczeniu. Przed upieczeniem to raczej nie da się wyjąć.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Lutego 03, 2018, 10:25:33 pm
To pęknięcie pewnie powstało, przy za szybkim wyrastaniu tej górki wystającej ponad formę. Chlebek po przekrojeniu smaczny i pięknie wyrośnięty, jak zawsze. Tak jak czasem sernik popęka na górze, albo piernik.
Tytuł: Odp: Lulowy chleb
Wiadomość wysłana przez: Diana w Sierpnia 24, 2018, 02:37:05 pm
Jutro sie wezme za zrobienie wlasnego, trzymajcie kciuki :D