Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 10:10:50 am

Tytuł: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 10:10:50 am
Jest sezon paprykowy
Papryka jest mniamniuśna
Jem ją na surowo, robię leczo, wrzucam do słoików (ino znajdę przepis to tutaj też wrzucę)
Podrzućcie jeszcze jakie szybkie, łatwe "potrawy" na bazie papryki
Nie muszą być koniecznie zdrowe  ;)

Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 31, 2013, 10:19:57 am
możesz pokroić paprykę w drobną kosteczkę i posypać nią jajecznicę    (http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif) (http://emotikona.pl)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 10:22:13 am
ooo zapomniałam napisać, że ten przepis też znam  xhc
krojenie papryki w kosteczkę całkiem nieźle mi wychodzi  :D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Sierpnia 31, 2013, 10:34:36 am
Mam przepis na paprykę z kaszą jaglaną.I drugi z kuskusem.I sos słodko-kwaśny z cukinią w słoiki.
Chcesz?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 10:37:35 am
dawaj z kaszą (a musi byc koniecznie jaglana, bo ja raczej preferuje gryczaną)  i z kus_kusem
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 31, 2013, 10:41:23 am
Bierzesz papryk_ile_chcesz; odkrajasz czapeczki, wyjmujesz środek. Do środka wkładasz co_chcesz.
- kaszę jakąkolwiek ugotowaną, np z pieczarkami i cebelką
- albo wymieszaną z pomidorami z puszki albo pokrojonymi świeżymi (też sezon mamy)
- pakujesz mięso mielone przyprawione dowolnie
- albo kaszę z mięsem
- albo jajecznicę z czym_chcesz.

Ustawisz pionowo w żaroodpornum naczyniu; na dno trochę wody z solą, skrapiasz oliwą. W piecuku od 20 min.
Gotowe można polać sosem śmietanowo-czosnkowym albo innym albo ketchupem :)

Robi się cąłość 10 min (bez przygotowania półproduktów, bo można to zrobić dzień wczesniej) + pieczenie :)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 10:43:33 am
a to mięso mielone to trza wcześniej przesmażyć ?
czy takie surowe zapakować ?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 31, 2013, 10:45:52 am
surowe,jak na mielone
w piekarniku musisz sprawdzać, czy się upiekło, 20 min w 180 st wcześńiej nagrzanym, powinno wystarczyć.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 31, 2013, 10:50:18 am
ja zrobiłam mięsko z ryżem
a piekłam 1,5 godzin - bo tak znalazłąm w necie w jakiś przepisie
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Sierpnia 31, 2013, 10:53:47 am
Z inną to tylko z jęczmienną robiłam.
W zasadzie to tylko przepis na nadzienie bo papryki to wiadomo,wydrążamy ,napychamy farsz i do piekarnika.

Farsz z kaszy jaglanej
proporcje na średnie 4 papryki

0,5 szkl kaszy jaglanej
15-20 dkg pieczarek
pomidor albo dwa,mała papryczka chili (dowolnie)
cebula,czosnek,sól,mielona papryka (dowolnie)
trochę startego  zółtego sera

Kasze zalewamy szkl wrzątku i gotujemy na sypko.Cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie,dodajemy czosnek i chili,następnie pieczarki i pomidora.Odparowujemy i mieszamy z kaszą.Doprawiamy wg smaku solą/papryką.
Zapakowane papryki pieczemy 45 min a przed końcem jakieś 10 min posypujemy serem.

A ja się produkuję z dokładnymi proporcjami  :o
Z kuskusem wrzucę potem bo zołza wstała.


Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 31, 2013, 10:58:36 am
słowo harcerza ;) 20-kilka minut wystarczy piec z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku; gdy kiedyś przetrzymałąm to papryka się rozwalała  O0
Basiu, proszę o Królewnie nie mówić per zołza  C:-)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 31, 2013, 11:01:27 am
zołza jest tylko jedna  >:D
mi się papryki nie rozwaliły  O0  - ale były wielgie i baaaardzo mięsiste - chłop kupił od kolegi - z zagłębia paprykowego
a jak włączyłam termoobieg to się zara kapelutki zaczęli przypalać

Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 31, 2013, 11:13:43 am
bo ja zapomniałam, że całość przykrywam folią aluminiową  >:D nic a nic się nie przypieka  :P
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 31, 2013, 11:22:28 am
bo ja zapomniałam, że całość przykrywam folią aluminiową  >:D nic a nic się nie przypieka  :P


hehe, taki drobny szczegół - mi cięzko by było przykryć bo miałam pełnom całom blache od_piekarnikowom - nie robiom takich szerokich foliów
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Sierpnia 31, 2013, 11:24:07 am
hehe, taki drobny szczegół - mi cięzko by było przykryć bo miałam pełnom całom blache od_piekarnikowom - nie robiom takich szerokich foliów
[/quote]

Jest na to sposób. Kładzie się dwa kawałki folii. Jeden obok drugiego.  :0ulan:
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: betty w Sierpnia 31, 2013, 11:27:58 am
a ja tam paprykę najbardziej lubię surową
nie przetwarzam jej w słoiki, bo nie ma komu jeść
właśnie zrobiłam sałatkę dla gościów co niedługo przyjdą: ryż + kurczak gotowany pokrojony w kosteczkę + papryka + ogórek + kukurydza + majonez

Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 31, 2013, 11:29:35 am
zakupiłam różnokolorową paprykę i mięso mielone
jutro bedem nadziewać  :)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 31, 2013, 11:30:37 am
Dani -wiem >:D  - ale ile pierniczenia z tym
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Sierpnia 31, 2013, 11:31:53 am
Wiem, że wiesz.  xhc
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: aquila w Sierpnia 31, 2013, 11:33:50 am
możesz pokroić paprykę w drobną kosteczkę i posypać nią jajecznicę    (http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif) (http://emotikona.pl)

ja kroję w paski, mniej roboty  8)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Perła w Sierpnia 31, 2013, 06:04:16 pm
Jak będę jechać do Kozienic (na Radom), to przez słynne zagłębie paprykowe. Hurra! Tam przy każdej chałupie (chyba w Grabowie) stoją z worami i mam nadzieję, że 20-stego września jeszcze będą.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Września 01, 2013, 03:05:57 pm
na pewno jeszcze będą  O0
zapomniałam napisać, że ja bardzo_bardzo lubiem grillowaną  mnx  - kroję paprykę na 4 części wywalam gniazda nasienne, solę i smaruję oliwą i takie wrzucam na ruszt - od strony skórki mogą być przypieczone na czarno (skórkę i tak ściągamy)
pychota do mięs grillowanych - chociaż ja i tak zazwyczaj zażeram się prawie samą papryką  mnx 
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Września 02, 2013, 06:55:18 pm
zrobiłam dzisiaj paprykę faszerowaną
przeczytałam wsie przepisy i zrobiłam z nich misz_masz
papryczka mniamniuśna
ino ciutkę mocniej mogłam farsz doprawić
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Parabola w Września 02, 2013, 07:15:35 pm
Chyba se zrobię bo mi ślinka cieknie ja czytam o tych pysznościach  mnx
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Września 03, 2013, 07:08:46 am
Dopisuję przepis na środek z kuskusu  ;)

Na 0,5 szkl kuskusu biorę około
po 2 pomidory i cebule,3 ząbki czosnku,0,5 piersi kurzęcej,jajko,szczypiorek,tymianek,bazylia.I sól i pieprz do smaku.

Cebula +czosnek (posiekane poddusić na oliwie)  dodać sparzone pomidory w kosteczkę pokrojone,kurczaka w drobną kostkę,przyprawić i dodać 1 jajko.
Kuskus przygotować wg opakowania i połączyć z farszem.

Można dodać również szpinak,mrożony lub świeży (podsmażamy na oliwie i przyprawiamy solą i pieprzem).
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 04, 2013, 07:17:18 pm


Cebula +czosnek (posiekane poddusić na oliwie)  dodać sparzone pomidory w kosteczkę pokrojone,kurczaka w drobną kostkę,przyprawić i dodać 1 jajko.


Znaczy kiedy to jajko ?
Jak to co wcześniej napisane wystygnie ?
Bo inaczej, to jajo się zetnie.
Wiem, że ze mnie gamoń, ale nie robiłam nigdy takiej papryki... ::)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Września 04, 2013, 07:20:26 pm
Podsmażamy tylko cebulę i czosnek,resztę dajemy surowe ( i tak się upiecze pysznie z papryką) więc gdy na końcu wbijamy jajko to już to raczej nie jest ciepłe.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 04, 2013, 07:25:28 pm
Czyli kurczaczek pokrojony w kosteczkę tez na surowo ?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Września 04, 2013, 07:27:48 pm
Też  :) Lepiej drobno pokroić,fajnie się wtedy komponuje z resztą.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 04, 2013, 07:29:50 pm
Hmmmm...Chyba muszę spróbować.  :)
A w piekarniku ile trzymać ?
I jaka temperatura ?  ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Basia75 w Września 04, 2013, 07:33:26 pm
Ja piekłam w wysokiej - 200 stopni,jakieś pół godz.Ale to zależy od wielkości papryki.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 04, 2013, 07:38:51 pm
Ok. Dzięki. Jak upiekę, to się pochwalę.
Jeśli będzie czym, bo ze mnie to doopa_nie_kucharz.  :blank:
Ale dodam, że mój mąż mówi, że robię najlepszy na świecie bigos. >:D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Września 04, 2013, 08:04:37 pm
ja bym tego kurczaczka ciutkę zamerdała na patelni
(bo jakem robiła farsz z mielonego to też deczko przesmażyłam go na patelni)
wtedy nawet w wielgaśnej papryce pół godziny wystarczy,a jest pewność, że nie tylko papryka będzie upieczona

Taka paprykę z kurczakiem tez zrobię, ale domownicy muszą zapomnieć smak poprzedniej
coby nie powiedzieli, że taka sama jest  ;)

dopisek: dani, dasz rade, Jak ja dałam, to Ty na pewno będziesz w tym lepsza, bo jakoś mi się widzę, że częściej przy garach stoisz  ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: dani w Września 04, 2013, 08:05:49 pm
A ja znalazłam jeszcze taki przepis. Może się przyda.  ;)
http://kuchniaizy.blogspot.com/2011/07/faszerowana-papryka-z-curry.html (http://kuchniaizy.blogspot.com/2011/07/faszerowana-papryka-z-curry.html)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Września 04, 2013, 08:08:24 pm
Moja poprzednia papryka była podobnie przyrządzona jak ta z linku
ino zamiast ryżu dałam kasze gryczaną, bo ino toto miałam w domu
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 21, 2015, 04:14:03 pm
W sprawie papryki :)
Potrzebowałabym ją obrać przed wrzuceniem do leczo, bo nie lubimy, jak te skórkowe farfocle pływają. Macie sprawdzony sposób? To poproszę :)
Próbowałam kiedyś pieczenia w piekarniku, ale i tak skórka nie odeszła, musiałam takom mientkom normalnie nożem obrać >:( Może coś nie tak robiłam?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Perła w Sierpnia 21, 2015, 06:41:07 pm
Kurcze, też się nie lubię z tymi skórkami pitolić. Po prostu je zaakceptowałam.. ale chętnie przeczytam, czy która ma niezawodny patent na nie.  Natomiast skórek pomidorowych nie znoszę, ale z tymi łatwo się uporać  :)

O jezu...kot dani do mnie mruga...tak jakby wpisywała się wczoraj. :(
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: mag w Sierpnia 21, 2015, 06:41:53 pm
w woreczku chyba się robi w piekarniku,
coś słyszałam o mikrofali, ale ja tego nie próbowałam
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 21, 2015, 08:06:02 pm
Podpowiedź mojego małża: nie obieramy, nie robimy cudawianek zez zdejmowaniem skórki,
a tylko blanszujemy papryczkę na patelni i wrzucamy do leczo, w której dochodzi i jest potem kompletnie mnięciutka i niewyczuwalna, co potwierdzam.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 21, 2015, 08:17:23 pm
Mięciutka to i owszem, ale u mnie zawsze potem pływają te skórkowane farfocle >:( Nie lubiem ich >:(
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 21, 2015, 08:19:47 pm
Nic nigdy nie pływa, przeca wim bo jim to później. 
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 21, 2015, 08:23:36 pm
U mnie pływają prawie zawsze :( Może Ci, Mirusiu, nie przeszkadzają po prostu.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 21, 2015, 08:39:12 pm
No właśnie nie pływajom  xhc,
bo oprócz tego, że małżowaty smacznie gotuje,  to jeszcze jest do tego esteta i pływania by nie zdzierżył.
Może blanszowanie powoduje, że się poźniej nie odrywajom.
Popróbuj, może się uda. Jak nie będziesz szukać inkszejszego sposoba  ;) ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 21, 2015, 09:17:44 pm
No dobra. To proszę konkretniej: co to znaczy "blanszuj". Bo blanszowanie, wg mojej wiedzy, to krótkie obgotowywanie we wrzątku. A na patelni to jak? I w całości czy już w kawałkach?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 21, 2015, 09:37:32 pm
Blanszuje się warzywa przed zamrażaniem aby nie były jak gąbka i nie traciły koloru. Na patelni to może być tylko obsmażanie.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 21, 2015, 10:00:31 pm
Wprawdzie wikipedia, która niby nie jest wyrocznią, jako blanszowanie określa rzeczywiście obróbkę termiczną na parze lub wew wodzie, ja w programach kulinarnych nie raz_nie dwa słyszałam użycie tego zwrotu, jako obróbkę cieplną warzyw na patelni, w niewielkiej ilości oleju. Wg mojej wiedzy taka obróbka, to też blanszowanie. Można oczywiście określać to jako obsmażanie. Dla mnie zbez różnicy. Zatem pokrojone kawałki papryki w ten sposób należy przez małą chwilę tak potraktować.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 23, 2015, 09:49:57 pm
Dzisiaj było robione leczo i w ten sposób, smażona, niech wam będzie, papryka,
ani jednej pływającej skórki  :P Z pomidorów zdejmowana po sparzeniu wew wrzontku  :P  mnx
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 04:03:13 pm
To niech się małż konkretnym przepisem podzieli ;)
Czuję, że moja papryka zwiędnie na amen, zanim ją przesmażę ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 25, 2015, 08:21:39 pm
To niech się małż konkretnym przepisem podzieli ;)

Chodzi Ci o konkretny jego przepis na leczo, czy o pomidory bo trochem zgłupłam.
Niech jak ma to zrobić. Jest pełno przepisów (filmików) w necie, z których możesz sobie wybrać co Tobie pasi.
Paprykę tylko parę minut.
A ja myślałam, że leczo to potrawa do której wrzuca się co się chce  :P
W naszym jest kurczak, papryka, pomidory, cebula, cukinia, też jako zagęstnik, dużo czosnku i czasami przecier pomidorowy.


Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 25, 2015, 09:18:22 pm
Prawdziwe węgierskie leczo  to : najpierw podsmaza się wędzonkę, boczek ,lub smalec na to  paprykę w proszku, do tego cebule poszatkowaną grubo, paprykę , na końcu pomidory ! Po około 10,15 min pieprz, czosnek , sol i gotowe!
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 09:31:43 pm
Prawie tak robię ;D: kiełbaska (nie zawsze) - cebula - papryka w proszku - papryka świeża - patison - cukinia - pomidory - przyprawy.
No ale papryka już się wtedy nie podsmaża, tylko dusi w sosiku z cebuli. To co - podsmazyć ją w pierwszej kolejności? Bo ja się nie bawię w brudzenie tysiąca garów - leczo to u mnie potrawa zdecydowanie jednogarnkowa.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 25, 2015, 09:35:29 pm
Hamaczku przybij łapkę, jedzonko i 1 garnek.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 09:39:42 pm
 :D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 25, 2015, 09:41:29 pm
Te nasze celowo dietetyczne zbezwędzonkowo_kiełbasowo_boczkowo_smalcowe  ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 25, 2015, 09:49:23 pm
hamaczku właśnie tak, to ma być danie jednogarnkowe , wrzuca się jedno po drugim ! :) wszelakie patiosny, kabaczki,cukinie, pieczarki itp. to już nowa inicjatywa!;) sama tez tak robię!
a jadłyście kiedyś leczo na śniadanie z dorzuconymi jajkami , tak jak do jajecznicy? pycha!!
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 09:56:10 pm
No, tylko mnie się cały czas o tę paprykę rozchodzi >:D I o te skórki, co mi jednak w mojej wersji odłażą >:( Mirusia twierdzi, że od obsmażonych nie będą odłazić.
Czyli ponawiam pytanie (do Mirusiowego chłopa ;D ): paprykę obsmażyć jako pierwszą?
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 25, 2015, 09:59:22 pm
Ostatnią, lekko zmięknie i wyłączasz wsio  C:-)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 25, 2015, 09:59:53 pm
hamaczku a ja mam taki sposób- dość grubo kroję paprykę , na duże kawałki  bo i leczo właściwie takie powinno być- duże kawałki jarzyn! I po porządnym uduszeniu dania te skory same odchodżą!
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 10:03:22 pm
Amorku, chodzi o to, że ja właśnie NIE CHCĘ, żeby odchodziły i mi pływały
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Amor w Sierpnia 25, 2015, 10:04:35 pm
o sorki! :D no to nad czym się zastanawiać , mają być niedoduszone! :) cha i najlepiej od razu zjedzone bo w gorącym sosie "dojdą"! :D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 25, 2015, 10:19:59 pm
Z telefonu, wiec sorki za bledy. Będą doduszone samoistnie. Odstawiasz gotowanie na chwile, a potem konsumpcja. Potem stoją w lodowce i są takie same, miękkie i nieodlazace, na drugi i zdarza sie na trzeci dzień. Tak wychodzi mojemu malzowi, czego i Tobie życzę. Ooooo.... Rany, ale bol z także m pisaniem  ::((
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Becia w Sierpnia 25, 2015, 10:44:18 pm
Podpowiedź mojego małża: nie obieramy, nie robimy cudawianek zez zdejmowaniem skórki,
a tylko blanszujemy papryczkę na patelni i wrzucamy do leczo, w której dochodzi i jest potem kompletnie mnięciutka i niewyczuwalna, co potwierdzam.
Mirusia twierdzi, że od obsmażonych nie będą odłazić.
Czyli ponawiam pytanie (do Mirusiowego chłopa ;D ): paprykę obsmażyć jako pierwszą?
Ostatnią, lekko zmięknie i wyłączasz wsio  C:-)
Mirusia, doprecyzuj nam jeszcze  :P
czy ja dobrze zrozumiałam to co piszesz, że pokrojoną paprykę obsmażamy osobno na patelni, a potem, na sam koniec wrzucamy do leczo  ???


a jadłyście kiedyś leczo na śniadanie z dorzuconymi jajkami , tak jak do jajecznicy? pycha!!
ha! jadłyśmy  :D
moja mama właśnie tak przyrządza leczo - na sam koniec wbija jajko i miesza całość, z tą różnicą, że jemy to na obiad  :P

Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 25, 2015, 11:07:13 pm
Ależ my jesteśmy jędze-czepialskie ::(( xhc
 Mirusiu :-*
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: danuta w Sierpnia 25, 2015, 11:14:24 pm
paprykę można upiec w piekarniku i z takiej ładnie zejdzie skórka (pokroić na połowki i piec w gorącym piekarniku, aż nawet trochę skórka trochę się przypali), poza tym pieczona ma fajny smak. Ja do leczo daję surową i nie bawię się ze skórkami, ale fakt, że troche przeszkadzają
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 26, 2015, 05:47:27 am
U mnie był problem ze skórka i ale z pomidorów. To zaczęłam je parzyć i obierać, chociaż nie zawsze. Skórki z papryki nigdy się mi nie ujawniły.
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Sierpnia 26, 2015, 07:23:24 am
Ależ my jesteśmy jędze-czepialskie ::(( xhc

To mało powiedziane  ;),
też was kofam  :P   :P
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Sierpnia 27, 2015, 06:47:33 pm
Do Hamaczka !!!!
dzisiaj gotowałam leczo i specjalnie krok po kroku obserwowałam proces gotowania :) ,podgrzewam  olej ,wrzucam   pokrojoną cebulę ,następnie dodaje i  podduszam  pokrojoną kiełbasę , później w kolejności paprykę pokrojoną,chwile dusze oraz cukinie /tym razem bez skóry /oraz pokrojone pomidory w skórkach, dodałam przyprawy i co jakiś czas mieszałam ,garnek cały czas pod przykryciem, czas gotowania od początku do końca, dodając wymienione składniki  ok. 30 minut, przyprawy papryka czerwona słodka, sól himalajska ,pieprz czarny, czosnek oraz bazylia oraz łyżka koncentratu pomidorowego, zaznaczam nie podlewam wodą .
Wnioski ani z papryki ani z pomidorów skórka nie zeszła ,warzywa miękkie lecz chrupiące, nie rozgotowane na ciapę . mnx Tym razem było z kiełbasą ale zwykle czysto warzywny robię .
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: Becia w Sierpnia 27, 2015, 08:02:25 pm
ani z papryki ani z pomidorów skórka nie zeszła
z pomidorów też nie zeszła?  :o
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Sierpnia 27, 2015, 08:23:29 pm
nie ,może to od gatunku pomidora zależy ,kupuje od pani na targu  która ma pomidory inne niż wszyscy 
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Sierpnia 27, 2015, 08:37:19 pm
carmello i kivelii ,nie wiem które dodałam do lecza
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 09:40:25 pm
Hihihi, moje leczo nadal w planach - cukinia nie wytrzymała próby czasu ;D Kupiłam nową, ale nie mam czasu, bo siedzę w statucie ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Sierpnia 27, 2015, 10:02:49 pm
ja miałam ogromniastą cukinie połówkę jej wykorzystałam a jutro placuszki  z cukinii  zrobię  mnx
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 10:08:30 pm
Ja kupuję zawsze tylko takie malusie, młodziusie, bez ziarenków :)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 27, 2015, 10:15:19 pm
Hamaczku
a pociemu ty se w łogródku nie zasiejesz cukinii? przeca to z jednego krzeka jezd tego tyla, ze cinzko przerobić  :0ulan:
jem tę cukinię na rózniste sposoby i już mi bokiem wychodzi
podrzucić wam troszkę? >:D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 10:27:16 pm
przeca to z jednego krzeka jezd tego tyla, ze cinzko przerobić  :0ulan:
 

Właśnie dlatemu :P Lubię ją tylko ja, mąż czasem jada, ale bez entuzjazmu.

A poza tem ja w łogródku nie sieję nic - mam to, co posieje maż ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 27, 2015, 10:38:49 pm
hehe
ja też mom co mi posieje małż  >:D
od zaje*bania tego  >:D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 10:40:20 pm
U mnie w tym roku szczęsliwie tylko pomidory i ogórki :oklaski: Ale jakby się dało, to by posiał jedne na drugich >:D
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 27, 2015, 10:44:47 pm
Ale cukinia bardzo dobrze się zaprawia na zimę. Sałatki w zalewie octowej i  mnx
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 10:50:15 pm
Robiłam, lulu,ale u nas nie schodziły.

O kurczę! To wątek o papryce, nie o cukinii ::((  ;)
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Sierpnia 27, 2015, 10:55:47 pm
U mnie w tym roku szczęsliwie tylko pomidory i ogórki

te też niestety posiadam
i dynie jeszcze
i sliwki
i czereśnie byli
i gruszki
i borówki
i jeżyyny
i papryki rózne
i już nie pomne co jeszcze
Tytuł: Odp: Papryka na różne sposoby
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 27, 2015, 10:58:42 pm
A nie no, tego, co rośnie "na stałe", nie wymieniałam ;D