Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: b_angel w Października 18, 2013, 06:06:30 pm

Tytuł: Tołpyga z pomidorami pieczona
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Października 18, 2013, 06:06:30 pm
2 filety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
 4 plastry pomidora albo więcej

2 ząbki czosnku
 1/2 łyżeczki soli ziołowej
 1 łyżeczka bazylii
 1 łyżeczka tymianku
 1 grubszy plaster cytryny
 pieprz kolorowy (wg.uznania)
 garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
 oliwa do wysmarowania naczynia

Rybę myjemy - osuszamy. Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz pieprzem. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.

ja posypałam jeszcze mozarellą tartą (z Lidla)
 
 Podajemy z czym kto lubi....
 mnx