Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: b_angel w Października 18, 2013, 06:06:30 pm
-
2 filety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
4 plastry pomidora albo więcej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 grubszy plaster cytryny
pieprz kolorowy (wg.uznania)
garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
oliwa do wysmarowania naczynia
Rybę myjemy - osuszamy. Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz pieprzem. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.
ja posypałam jeszcze mozarellą tartą (z Lidla)
Podajemy z czym kto lubi....
mnx