Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: Amor w Października 29, 2013, 10:41:37 am
-
Szukajac sposobu na zdrobienie lekkiego bigosu znalazłam taki przepis. Chcę go przygotować by mieć cos na ząb ,gdy zwali mi się rodzinka po odwiedzinach na cmentarzu. Dodam jednak jeszcze kiszonej kapusty i być może drobiowej kiełbasy. Dla mnie będzie wersja bezmięsna ze sliwkami suszonymi i dodatkowo boczniakami i shitake.
1 kg słodkiej kapusty (ważona po skrojeniu)
3 podwójne piersi z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1/2 kg marchewki
30 dag cebuli (2 duże)
przyprawa do kurczaka,
sól, pieprz, papryka słodka
2-3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki przecieru
1). Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin, po czym usmażyć na 3 łyżkach oliwy.
2). Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki i razem ugotować do miękkości. Do wody wsypać 1 łyżkę soli.Odcedzić z tym, że nie do końca, na dnie w garnku zostawić trochę wody.
3). Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć, doprawić, dodać 3 łyżki masła.
4). Cebulę pokroić w półplastry i dodać do pieczarek, usmażyć do miękkości, trochę podlać wodą.
5). Do kapusty dodać, pieczarki z cebulą, mięso, 3 łyżki przecieru, wszystko wymieszać
i ewentualnie doprawić do smaku.
-
Bardzo podobny bigos robię od jakiegoś czasu; smak oczywiście trochę inny, ale wątroba po nim nie pobolewa ;)
Bardzo też odpowiadają mi mieszanki przypraw gotowe do wsypania, różne firmy maja swoje własne, mi najbardziej odpowiada mieszanka Kamisa :)
-
No to zakończyłam tworzenie bigosu. Zmieniłam troszkę składniki. Dodałam kiszonej - 2kg , ponad 2kg białej i odpowiednio 10 piersi z kurczaka itd !! Ilosc duża i teraz piecze się w piekarniku w gęsiarce!:) Lubię tak hurtem stworzyć podobne dania.
-
próbowałaś? jak smakuje?
-
bo bigos bez kwasoznej to kapusta duszona, nie żaden bigos :))
Chyba też gar_wielgachny wstawię; na święta będzie jak znalazł ztx
-
Amorku, co to jest gęsiarka ???
-
http://www.garneczki.pl/tagi/gesiarka/ (http://www.garneczki.pl/tagi/gesiarka/)
O0
-
Czyli po naszemu brytfanna. :-\
-
Dano, po mojemu brytfanna jest metalowa, a te gęsiarki to są żeliwne - to takie moje rozgraniczenie, bo z kuchnią to ja mam mało wspólnego ;)
-
Nie doktoryzujcie się już za bardzo !:) Gęsiarka a brytfanna to to samo! I mogą myć metalowe, żeliwne, gliniane!
https://www.google.pl/search?q=gesiarka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kfZxUoPOFcbXtAaGmIHwBw&ved=0CDgQsAQ&biw=1339&bih=572
-
Czyli mój garnek rzymski podchodzi? Szkoda, że nic mi się w nim nie przypieka (co lubię), jeno dusi.
https://www.google.pl/search?q=garnek+rzymski&client=firefox-a&hs=a1&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=LyZyUu6GBYOqhQfG5oHABA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1173&bih=626
Rany...już dłuższy ten link nie mógł być...
-
Muszę kupić gęsiarkę. Która jest najlepsza? Żeliwna? Emaliowana? Ze stali nierdzewnej?
-
Sie_nie_znam. ::)
Mam emaliowaną. Nawet nie wiedziałam, że to gęsiarka. ;)
Jest ok.
-
Czy żeliwne są osiągalne, w tych czasach plastiku, silikonu, żaroodpornych ... ich ciężar, razem z zawartością, mógłby zaszkodzić delikatnym półeczkom w piekarniku.
-
https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572
-
OOOO....To ja mam tę.. Tylko większą i w dużo lepszym stanie. ;)
https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GlEUEf-TSX-5rM%3A%3B_gcKOoSXHB1ttM%3Bhttp%253A%252F%252Fblanty.net%252Fjogfoto%252Fgarnek-gesiarka-brytfanna.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Flemiel.jogger.pl%252F2007%252F09%252F09%252Fpieczone-prazone-pieczonki-ziemniaki-po-cabansku%252F%3B1024%3B768 (https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GlEUEf-TSX-5rM%3A%3B_gcKOoSXHB1ttM%3Bhttp%253A%252F%252Fblanty.net%252Fjogfoto%252Fgarnek-gesiarka-brytfanna.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Flemiel.jogger.pl%252F2007%252F09%252F09%252Fpieczone-prazone-pieczonki-ziemniaki-po-cabansku%252F%3B1024%3B768)
Czyli mam żeliwną, a nie emaliowaną. ;)
Matuchno, jaki link dłuuuuugaśny. ::((
-
Fakt...Już ten mój wydawał się długi, ale ten jest wręcz nieprzyzwoity ;D
-
;)
-
mój wydawał się długi, ale ten jest wręcz nieprzyzwoity ;D
xhc ale, ale, ale... mam skojarzenia ;D
-
Wy tu gadu gadu o gęsiarkach/brytfannach i dłuuugich linkach :P, a ja chciałabym się dowiedzieć jak smakował ten bigos ???
-
Chyba w "Strzałach.." pisałam ,ze przepyszny.
-
dzięki, już doczytałam w "Strzałach" :)
pisałaś tam, że przepyszny i superowy nawet dwa razy :P ;D
-
a ja dalej nie wiem, czy ten bigos się gotuje, a potem zapieka w piekarniku
czy tylko piecze w piekarniku
-
Przeca odpowiedziałam smsem!
Kapustę tylko gotowałam, grillowałam na patelni kawałki drobiu, cebulę dusiłam , a potem wszystko do gęsiarki ;) i do piekarnika. W ciągu tygodnia ze trzy razy był w piekarniku, teraz co zostało siedzi zamrozony , poporcjowany .
-
no właśnie
a dlaczego gęsiarka.....a nie kaczarka...czy kaczkarka
ew. indyczarka.....albo zwyczjna kurzajka xhc
-
A może byc i bigosiarka czy bigoska !Jak kto chce! xhc
-
albo zwyczjna kurzajka xhc
xhc xhc
-
albo schabiarka, baleroniarka, boczarka? ;)
-
Amorku
słodką białą gotuje razem z kwaśną?
Proszę się nie śmiać, to będzie mój pierwszy raz
zawsze Mama gotowała bigos, ja tylko taki z młodej kapusty umiem
-
Osobno gotowałam kwaśną,osobno słodką! :) Pózniej razem łączę wszystko i do piekarnika! :)
-
pewnie Amorka wersja lepsza, ale ja gotuję razem
tzn. na początku gotuję kwaśną, ewentualnie odlewam i gotuję jeszcze raz, a potem już do wspólnego gara dokładam słodką
-
Chyba przedobrzyłam, po choinkę dodałam rozmaryn :o wyszedł za kwaśny, teraz siedzi w piekarniku, a ja ruszam z kijami