Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: Amor w Października 29, 2013, 10:41:37 am

Tytuł: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Października 29, 2013, 10:41:37 am
Szukajac sposobu na zdrobienie lekkiego bigosu znalazłam taki przepis. Chcę go przygotować by mieć cos na ząb ,gdy zwali mi się rodzinka po odwiedzinach na cmentarzu. Dodam jednak jeszcze kiszonej kapusty  i być może drobiowej kiełbasy. Dla mnie będzie wersja bezmięsna ze sliwkami suszonymi i dodatkowo boczniakami i shitake.


1 kg słodkiej kapusty (ważona po skrojeniu)

3 podwójne piersi z kurczaka

1/2 kg pieczarek

1/2 kg marchewki

30 dag cebuli (2 duże)

przyprawa do kurczaka,

sól, pieprz, papryka słodka

2-3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki przecieru




1). Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin, po czym usmażyć na 3 łyżkach oliwy.

2). Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki i razem ugotować do miękkości. Do wody wsypać 1 łyżkę soli.Odcedzić z tym, że nie do końca, na dnie w garnku zostawić trochę wody.

3). Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć, doprawić, dodać 3 łyżki masła.

4). Cebulę pokroić w półplastry i dodać do pieczarek, usmażyć do miękkości, trochę podlać wodą.

5). Do kapusty dodać, pieczarki z cebulą, mięso, 3 łyżki przecieru, wszystko wymieszać

i ewentualnie doprawić do smaku.
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: agawa w Października 29, 2013, 11:34:33 am
Bardzo podobny bigos robię od jakiegoś czasu; smak oczywiście trochę inny, ale wątroba po nim nie pobolewa ;)
Bardzo też odpowiadają mi mieszanki przypraw gotowe do wsypania, różne firmy maja swoje własne, mi najbardziej odpowiada mieszanka Kamisa :)
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Października 29, 2013, 03:04:22 pm
No to zakończyłam tworzenie bigosu. Zmieniłam troszkę  składniki. Dodałam kiszonej - 2kg , ponad 2kg białej i odpowiednio 10 piersi z kurczaka itd !! Ilosc duża i teraz piecze się w piekarniku w gęsiarce!:) Lubię tak hurtem stworzyć podobne dania.
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Października 29, 2013, 08:56:09 pm
próbowałaś? jak smakuje?
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: agawa w Października 29, 2013, 10:59:09 pm
bo bigos bez kwasoznej to kapusta duszona, nie żaden bigos  :))
Chyba też gar_wielgachny wstawię; na święta będzie jak znalazł  ztx
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Października 30, 2013, 09:03:16 am
Amorku, co to jest gęsiarka ???
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Października 30, 2013, 09:16:08 am
http://www.garneczki.pl/tagi/gesiarka/ (http://www.garneczki.pl/tagi/gesiarka/)
O0
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Października 30, 2013, 11:47:27 am
Czyli po naszemu brytfanna.  :-\
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: mag w Października 30, 2013, 08:58:58 pm
Dano, po mojemu brytfanna jest metalowa, a te gęsiarki to są żeliwne - to takie moje rozgraniczenie, bo z kuchnią to ja mam mało wspólnego ;)
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Października 31, 2013, 07:20:15 am
Nie doktoryzujcie się już  za bardzo !:) Gęsiarka a brytfanna to to samo! I mogą myć metalowe, żeliwne, gliniane!
https://www.google.pl/search?q=gesiarka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kfZxUoPOFcbXtAaGmIHwBw&ved=0CDgQsAQ&biw=1339&bih=572
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Perła w Października 31, 2013, 10:45:21 am
Czyli mój garnek rzymski podchodzi? Szkoda, że nic mi się w nim nie przypieka (co lubię), jeno dusi.
https://www.google.pl/search?q=garnek+rzymski&client=firefox-a&hs=a1&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=LyZyUu6GBYOqhQfG5oHABA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1173&bih=626

Rany...już dłuższy ten link nie mógł być...
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Października 31, 2013, 01:54:47 pm
Muszę kupić gęsiarkę. Która jest najlepsza? Żeliwna? Emaliowana? Ze stali nierdzewnej?
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: dani w Października 31, 2013, 03:01:59 pm
Sie_nie_znam. ::)
Mam emaliowaną. Nawet nie wiedziałam, że to gęsiarka. ;)
Jest ok.
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: lulu w Października 31, 2013, 03:39:48 pm
Czy żeliwne są osiągalne, w tych czasach plastiku, silikonu, żaroodpornych ... ich ciężar, razem z zawartością, mógłby zaszkodzić delikatnym półeczkom w piekarniku.
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 01, 2013, 02:54:09 pm
https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: dani w Listopada 01, 2013, 03:31:48 pm
OOOO....To ja mam tę.. Tylko większą i w dużo lepszym stanie. ;)
https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GlEUEf-TSX-5rM%3A%3B_gcKOoSXHB1ttM%3Bhttp%253A%252F%252Fblanty.net%252Fjogfoto%252Fgarnek-gesiarka-brytfanna.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Flemiel.jogger.pl%252F2007%252F09%252F09%252Fpieczone-prazone-pieczonki-ziemniaki-po-cabansku%252F%3B1024%3B768 (https://www.google.pl/search?q=zeliwne+brytfany&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y7JzUr7GDoTvswbSm4GwDQ&ved=0CFcQsAQ&biw=1355&bih=572#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GlEUEf-TSX-5rM%3A%3B_gcKOoSXHB1ttM%3Bhttp%253A%252F%252Fblanty.net%252Fjogfoto%252Fgarnek-gesiarka-brytfanna.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Flemiel.jogger.pl%252F2007%252F09%252F09%252Fpieczone-prazone-pieczonki-ziemniaki-po-cabansku%252F%3B1024%3B768)

Czyli mam żeliwną, a nie emaliowaną.  ;)

Matuchno, jaki link dłuuuuugaśny.  ::((
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Perła w Listopada 01, 2013, 05:00:35 pm
Fakt...Już ten mój wydawał się długi, ale ten jest wręcz nieprzyzwoity ;D
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: dani w Listopada 01, 2013, 05:13:19 pm
 ;)
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: agawa w Listopada 01, 2013, 06:35:03 pm
mój wydawał się długi, ale ten jest wręcz nieprzyzwoity ;D

 xhc ale, ale, ale... mam skojarzenia  ;D
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Becia w Listopada 06, 2013, 07:49:12 pm
Wy tu gadu gadu o gęsiarkach/brytfannach i dłuuugich linkach  :P, a ja chciałabym się dowiedzieć jak smakował ten bigos  ???
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 06, 2013, 07:51:15 pm
Chyba w "Strzałach.."  pisałam ,ze przepyszny.
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Becia w Listopada 06, 2013, 07:57:03 pm
dzięki, już doczytałam w "Strzałach"  :)
pisałaś tam, że przepyszny i superowy nawet dwa razy  :P  ;D
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Listopada 06, 2013, 08:48:10 pm
a ja dalej nie wiem, czy ten bigos się gotuje, a potem zapieka w piekarniku
czy tylko piecze w piekarniku
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 07, 2013, 08:50:29 am
Przeca odpowiedziałam smsem!
Kapustę tylko gotowałam, grillowałam na patelni kawałki drobiu, cebulę dusiłam , a potem wszystko do gęsiarki ;) i do piekarnika. W ciągu tygodnia ze trzy razy był w piekarniku, teraz co zostało siedzi zamrozony , poporcjowany .
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: roza3 w Listopada 07, 2013, 01:13:06 pm
no właśnie
a dlaczego gęsiarka.....a nie kaczarka...czy kaczkarka
ew. indyczarka.....albo zwyczjna kurzajka  xhc
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 07, 2013, 01:14:32 pm
A może byc i bigosiarka czy bigoska !Jak kto chce! xhc
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: betty w Listopada 07, 2013, 01:40:44 pm
albo zwyczjna kurzajka  xhc

 xhc  xhc
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Listopada 07, 2013, 11:11:26 pm
albo schabiarka, baleroniarka, boczarka? ;)
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Listopada 15, 2013, 12:40:59 pm
Amorku
słodką białą gotuje razem z kwaśną?
Proszę się nie śmiać, to będzie mój pierwszy raz
zawsze Mama gotowała bigos, ja tylko taki z młodej kapusty umiem
 
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 15, 2013, 12:44:50 pm
Osobno gotowałam kwaśną,osobno słodką! :) Pózniej razem łączę  wszystko i do piekarnika! :)
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: betty w Listopada 15, 2013, 03:39:38 pm
pewnie Amorka wersja lepsza, ale ja gotuję razem
tzn. na początku gotuję kwaśną, ewentualnie odlewam i gotuję jeszcze raz, a potem już do wspólnego gara dokładam słodką
Tytuł: Odp: Bigos chudy drobiowy
Wiadomość wysłana przez: Kela w Listopada 15, 2013, 05:56:49 pm
Chyba przedobrzyłam, po choinkę dodałam rozmaryn  :o wyszedł za kwaśny, teraz siedzi w piekarniku, a ja ruszam z kijami