Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: b_angel w Lutego 23, 2014, 10:43:42 am
-
W kwestii doprawienia inspirowałam się p. Okrasą, który to podobnie przyprawił jakąś rybkę przed pieczeniem O0
Wzięłam 2 podwójne piersi
opłukałam, podzieliłam na polędwiczki i ułozyłam w naczyniu żaroodpornym
polałam odrobiną oliwy zmieszaną z sokiem z limonki (1/2) i odrobiną curry i sosu sojowego
pozypałam delikatnie solą, pieprzem, skórką otartą z limonki, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, kawałeczkami ostrej papryczki chili (ja akurat miałam ze słoiczka, taką pokrojoną w paseczki) i gałązkami świeżego tymianku i rozmaryny ( takie miałam w lodówce ale kolendra też by pasiła a lboo co innego)
piekłam w piekarniku (180 st.) niecała godzinkę
mniamniusnie wyszło mnx
i na zimno i na ciepło mnx
-
Aleś dobroci różnych dodała :) mniam mnx
Ja robię w całości i piersi kurczakowe i indycze mnx
Zamiast wędlin używam do kanapek dla młodego, ale też odgrzewam obiadkowo mnx
-
Dodam i ja nowy, zasłyszany, przepis na piersi z kurczaka.
Jedna pierś z kurczaka, zmielić na grubych oczkach, zetrzeć na tarce sporo wszelkich warzyw/paprykę dla dorosłych, bo dzieci czasem nie lubią/, dodać 4 jajka, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej tak jak racuszki, smażyć z dwóch stron.....podawać jako drugie danie, z ziemniakami, kaszami, ryżem, można dorobić np sos pomidorowy......ja jeszcze nie robiłam, ale robią to danie dla dzieci i dzieci to uwielbiają.
-
O! To coś fajnego do mojego ostatnio prawie_wegetariańskiego menu :)
-
Doborko, ja tak robię również zwykłe mielone. Staram się co najmniej pół na pół mięsa i warzyw :) Dla mnie to najlepszy sposób upchnięcia natki pietruszki w większych ilościach :P
Pycha mnx