Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: b_angel w Lutego 23, 2014, 10:43:42 am

Tytuł: Piersi kurze na szybko
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Lutego 23, 2014, 10:43:42 am
W kwestii doprawienia inspirowałam się p. Okrasą, który to podobnie przyprawił jakąś rybkę przed pieczeniem  O0

Wzięłam 2 podwójne piersi
opłukałam, podzieliłam na polędwiczki i ułozyłam w naczyniu żaroodpornym
polałam odrobiną oliwy zmieszaną z sokiem z limonki (1/2) i odrobiną curry i sosu sojowego
pozypałam delikatnie solą, pieprzem, skórką otartą z limonki, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, kawałeczkami ostrej papryczki chili (ja akurat miałam ze słoiczka, taką pokrojoną w paseczki) i gałązkami świeżego tymianku i rozmaryny ( takie miałam  w lodówce ale kolendra też by pasiła a lboo co innego)

piekłam w piekarniku (180 st.) niecała godzinkę

mniamniusnie wyszło mnx
i na zimno i na ciepło  mnx
Tytuł: Odp: Piersi kurze na szybko
Wiadomość wysłana przez: agawa w Lutego 23, 2014, 07:06:40 pm
Aleś dobroci różnych dodała :) mniam  mnx
Ja robię w całości i piersi kurczakowe i indycze  mnx
Zamiast wędlin używam do kanapek dla młodego, ale też odgrzewam obiadkowo  mnx
Tytuł: Odp: Piersi kurze na szybko
Wiadomość wysłana przez: debora48 w Sierpnia 31, 2014, 11:30:20 am
Dodam i ja nowy, zasłyszany, przepis na piersi z kurczaka.
Jedna pierś z kurczaka, zmielić na grubych oczkach, zetrzeć na tarce sporo wszelkich warzyw/paprykę dla dorosłych, bo dzieci czasem nie lubią/, dodać 4 jajka, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej tak jak racuszki, smażyć z dwóch stron.....podawać jako drugie danie, z ziemniakami, kaszami, ryżem, można dorobić np sos pomidorowy......ja jeszcze nie robiłam, ale robią  to danie dla dzieci i dzieci to uwielbiają.
Tytuł: Odp: Piersi kurze na szybko
Wiadomość wysłana przez: hamak w Sierpnia 31, 2014, 02:16:51 pm
O! To coś fajnego do mojego ostatnio prawie_wegetariańskiego menu :)
Tytuł: Odp: Piersi kurze na szybko
Wiadomość wysłana przez: agawa w Sierpnia 31, 2014, 02:23:07 pm
Doborko, ja tak robię również zwykłe mielone. Staram się co najmniej pół na pół mięsa i warzyw :) Dla mnie to najlepszy sposób upchnięcia natki pietruszki w większych ilościach  :P
Pycha  mnx