Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: Amor w Kwietnia 10, 2014, 02:08:20 pm
-
No to sobie dziś strzeliłam obiadek ,az dumna jestem i się pochwalę! WSzystko było zainspirowane podpowiedziami z TV.
Zupka ta co wczoraj wkleiłam na forum- odkwaszający krupniczek.
Nalesniki :
3 zóltka, dwa białka ( Jakubiak mowi ze te proporcje powodują ze sa lepsze), mąka pełnoziarnista, mleko ,woda mineralna , roztopione masło klarowane.
Nadzienie: powinien być królik , dałam mieso ze schabu ( takie przez pomyłkę się rozmroziło) pokroiłam w drobną kosteczkę, sol pieprz oliwa . To się maceruje,a ja w tym czasie kroje i przesmażam marchewkę, czerwoną cebulę i czosnek. Przesmazam mieso dodaje warzywa. Powinnam dodac swieze zioła. Nie miałam.
Sos: szpinak duszę , dodaję podduszoną cebulkę, ząbek czosnku, sol ,pieprz, na koniec musztardę ,smietanę i ociupina sosu sojowego.
Podaję naleśnik z nadzieniem polany sosem.
Surowka z innego progrmu:
roszponka, na nia pokrojone rzodkiewki, upieczone i pokrojone buraczki, marchewka i polane sosoem z oliwy ,octu winnego i przypraw. Boskie!!
-
Moje ostatnie odkrycie - pieczone buraczki z winegretem mnx Na prawdę boskie mnx
Chyba festiwal naleśników mamy :P U mnie wczoraj gryczane z mieszanką chińską Hortexu; niezłe >:D A dziś tradycyjne, na życzenie młodego - jak Pan_Bóg_przykazał - ze_srem i śmietaną mnx Właśnie zaczynam kaszę jaglaną przerabiać na mąkę :0ulan: coby trochę zdrowia w nich też było >:D
Może jutro będą ze szpinakiem…?
-
Te buraczki były już pieczone z octem winnym. Takie pieczone jednak i marchewka są duzo lepsze niż gotowane.
-
Ale te buraczki to jak konkretnie?
-
http://skoraczek.blogspot.com/2011/09/pieczone-buraki.html
-
czy tam nie ma pomyłki?
czy buraki wymagają aż tak długiego pieczenia?
2 - 2,5 godziny w 200 stopniach
się mi wydaje, że chyba bym spaliła ;)
-
hm… kartofle też tyle piekę… Może nie ma pomyłki.
-
Nooo, że z kartofli można frytki zrobić, to wiem, ale z buraków, to nie wiedziałam >:D
Hehe, oczywiście żart ;D , ale nie wiedziałam, że tak długo trzeba piec te warzywka...
A piekłyście korzenie pietruszki? są przepyszne!
-
Z pewnością są dobre. Tym bardziej, że lubię buraki pod wszelkimi postaciami.
Ale 2,5 godz. w 200-220 stopni. Mam piekarnik elektryczny. Łatwo przeliczyć jaki to jest koszt :-\ i to jest mało ciekawe w tym. A może tak w skórkach w szybkowarze 20 min. podgotować. Potem obrać ze skórki, pokroić i włożyć do piekarnika, po przyprawieniu, jak wyżej. Co o takim sposobie sądzicie.
W kwestii energii, nie myślę tylko o kosztach, ale o środowisku. Ciągle się słyszy, by oszczędzać energię. Któregoś dnia w Polsce miało być wyłączone światło na godzinę w 70-ciu miastach. Na zapas się bałam, tak człowiek się uzależnił od energii. xhc
-
Podałam cały przepis. Od waszej inwencji i mądrej głowy zależy jak to wykorzystacie. Osobiscie piekłam zaledwie 5 burakow, każdy w folii aluminiowej i wystarczyła mi godzina. W tym czasie upiekłam tez ciasto. BUraki i marchewki miałam do sałatki przygotowywanej przez na dwa dni na dwa obiady.
-
Amorku Twój małż mięsożerny, dwie kuchnie prowadzisz ::((
-
Dana każda kuchenka ma tzw. płytkę znamionową i tam masz wypisane ile pobiera prądu to urządzenie. Myślałam podobnie jak Ty, że to ogromny koszt. Po przeczytaniu wartości na tej płytce nie wierzyłam (wydawało się mało), sprawdziłam według licznika i tak, maja kuchenka wiekową jest (ma ponad 20 lat)i piekarnik bierze przez godzinę około 1kw.