Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Zdrowe jedzenie => Zdrowe przepisy => Wątek zaczęty przez: Amor w Listopada 18, 2014, 07:41:05 pm

Tytuł: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: Amor w Listopada 18, 2014, 07:41:05 pm
http://panikucharka.pl/soki-i-napoje/jak-zrobic-domowy-zakwas-buraczany-do-picia-lub-do-barszczu/
http://dieta-surowa.blogspot.com/2013/12/kwas-buraczany.html


http://qmamkasze.pl/kwaszone-buraki-na-zdrowie/http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zakwas-z-burakow/
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: danuta w Listopada 18, 2014, 09:06:08 pm
dzięki Amorku, zajrzę do linków, a na razie czuwam nad gorączką męża :(
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: Parabola w Listopada 18, 2014, 11:05:35 pm
Danusiu mocno przytulam ...  :-*
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Listopada 19, 2014, 12:10:41 am
dziewczyny, a jak myślicie ?,
czy jeśli jest zalecenie lekarza i dietetyka, że nie wolno pić soków ze świeżych owoców i warzyw (noooo chyba, że pasteryzowany), to czy zakwas można ?
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Listopada 19, 2014, 10:00:18 am
żadnej surowizny,kwas buraczany ma właściwości przeczyszczające 
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Listopada 19, 2014, 05:00:44 pm
no tak właśnie myślałam, ze zakwas to też nie może być
ale miałam malutką nadzieję, zakwas może być
(boooo to przecież nie sok w najczystszej postaci ;) )
pozostaje tylko sok pasteryzowany.......
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: danuta w Grudnia 21, 2014, 01:25:45 am
 kwas w tym roku w dwóch wielkich słojach wyszedł genialnie :), żadnych nalotów białych, piękny, czerwony, chyba jutro go zleję do butelek
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: Amor w Stycznia 14, 2015, 12:41:05 pm
Polecam wam kupno  warzywa z ekolandu w najbardziej przystępnych cenach w Makro . Nie trzeba od razu nabyc 10 kg , są pakowane w woreczkach 2 kg.  Część daję rodzince, część mrożę . Wracam do sokow  i kwasu buraczanego.
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: Becia w Grudnia 12, 2017, 05:29:56 pm
ufff... znalazłam, mogę kisić  :P

dwa linki już nieaktywne, ale wpisałam hasło do netu i oczywiście dużo stron na ten temat
na pierwszej z brzegu wyczytałam, że:
dodajemy do przyprawionych buraków zalanych wodą kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych – wersja bezglutenowa lub wersja z glutenem – skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie
dodajecie?
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: danuta w Grudnia 12, 2017, 06:44:05 pm
Beciu, ja zwykle daję kawałek chleba razowego i wyjmuję go jak już zaczynają buraki pracować. Z tego chleba lubi robić się pleśń, więc usuwam.
Kwasem z kapusty chyba ratowałam w zeszłym roku. mam stresa z tym kwasem, bo czasem wychodziświetny, a czasami jet nalot biały i wtedy wywalam :(
Tytuł: Odp: Kwas buraczany
Wiadomość wysłana przez: Parabola w Grudnia 12, 2017, 06:49:25 pm
Dolewam wodę z ogórków kiszonych i zawsze mi wychodzi dobry zakwas buraczany
Jak do tej pory nie miałam pleśni  8)