Różności > Desery i słodkości

dwa mazurki magowe (legendarne)

(1/37) > >>

mag:
okazuje się, że przepis znalazłam jeszcze na bordowym forum  O0

psze bardzo:


 
orzechowy jest słodki a pomarańczowy słodko-cierpki ---> ten lubię bardziej

najpierw upieczemy dwa spody:

2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 paczka masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18-22% (lub wody, można też zamienić na żółtko)

zagnieść to i jak plastelinka ma być, podzielić na 2 części

wałkować (najlepiej się wałkuje między dwoma arkuszami folii przezroczystej) na okrągło i do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do dowolnej formy,
zrobić brzeg z wałków ciasta, rozklepać na boki tortownicy

widelcem nakłuć dno i boki ciasta
wsadzić do pieca nagrzanego do 200 stopni i piec - 5-8 minut bez rumienienia(jeśli jeszcze będzie dopiekany z masą - to w orzechowym przypadku)
 - 10-15 minut (jeśli już nie będzie pieczony - to w przypadku pomarańczowego)

ORZECHOWY:
(spód pieczony 8 minut)

TO SĄ PROPORCJE NA MASĘ DO DWÓCH -  DO JEDNEGO PROSZĘ DAĆ POŁOWĘ
25 deko orzechów włoskich - zmielić w malakserze           
25 deko cukru pudru
10 deko masła
10 deko mąki poznańskiej
3 żółtka (do połowy składników dać 2)
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy mały (16g)

- najpierw ubić pianę
PIANA: (na jeden mazurek, zrobić połowę)
 - z  4 białek ze szczyptą soli (ja ubijałam w malakserze)
- jak już jest gęsta, dodawać 25-30 deko cukru pudru
- łyżeczkę cukru waniliowy

MASA:
- utrzeć miękkie masło (robiłam tym samym mieszadłem co pianę, nie myłam nawet miski)
- dodawać :
              - żółtko
              - cukier i resztę cukru waniliowego
              - żółtko
              - cukier
              - żółtko
              - cukier
              - orzechy
              - sok z cytryny
              - mąkę
 jak jest gęste to dodać 2 łyżki ubitej piany

- masę wyłożyć na przestudzony spód
- nakryć pianą i udekorować połówkami orzechów

dopiekać w 180 stopniach ok.20 minut - można przykryć od góry papierem, żeby nie spalić

POMARAŃCZOWY:
(spód pieczony 15 minut)

2 słodkie pomarańcze
1 cytryna
220 gram cukru

owoce umyć, sparzyć, pokroić ze skórką (odkroić białe, jak dużo), bez pestek
- zmiksować
- do garnka wsypać cukier i dodać zmiksowane owoce
- gotować ok.30 minut, mieszając  (aż będzie gęste i lekko przezroczyste)
- można dodawać więcej cukru (nawet dużo więcej) bo jak pomarańcze są mniej słodkie, to brakuje

- na ciasto wlać jak jest jeszcze ciepłe i już nie piec!

udekorować czym się chce  :P

(poszukam fotek)

Perła:
Dajesz radę upiec od razu dwa spody? Na dwóch piętrach? I w ogóle..dzięki. Szybka jesteś :)

mag:
niestety, wyrabiam ciasto na dwa, ale pieką się po kolei  :(

b_angel:
robię te magowe mazurki już od kilku lat
i jak nie jadam ciast to te zeżeram z wielkom lubościom
i do tej pory siem nie zdecydowałam, który mnię bardziej podchodzi  ^-^

mag:
no, to jest coś, co nawet mnie do kuchni zagoni bez zbędnego marudzenia ;)

znalazłam fotki (klik):

ORZECHOWY

POMARAŃCZOWY

i w gratisie kajmakowy - spód pieczemy jak wyżej, masę krówkową z puszki i ustroić  :P

KAJMAKOWY

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej