Różności > Desery i słodkości
dwa mazurki magowe (legendarne)
mag:
okazuje się, że przepis znalazłam jeszcze na bordowym forum O0
psze bardzo:
orzechowy jest słodki a pomarańczowy słodko-cierpki ---> ten lubię bardziej
najpierw upieczemy dwa spody:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 paczka masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18-22% (lub wody, można też zamienić na żółtko)
zagnieść to i jak plastelinka ma być, podzielić na 2 części
wałkować (najlepiej się wałkuje między dwoma arkuszami folii przezroczystej) na okrągło i do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do dowolnej formy,
zrobić brzeg z wałków ciasta, rozklepać na boki tortownicy
widelcem nakłuć dno i boki ciasta
wsadzić do pieca nagrzanego do 200 stopni i piec - 5-8 minut bez rumienienia(jeśli jeszcze będzie dopiekany z masą - to w orzechowym przypadku)
- 10-15 minut (jeśli już nie będzie pieczony - to w przypadku pomarańczowego)
ORZECHOWY:
(spód pieczony 8 minut)
TO SĄ PROPORCJE NA MASĘ DO DWÓCH - DO JEDNEGO PROSZĘ DAĆ POŁOWĘ
25 deko orzechów włoskich - zmielić w malakserze
25 deko cukru pudru
10 deko masła
10 deko mąki poznańskiej
3 żółtka (do połowy składników dać 2)
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy mały (16g)
- najpierw ubić pianę
PIANA: (na jeden mazurek, zrobić połowę)
- z 4 białek ze szczyptą soli (ja ubijałam w malakserze)
- jak już jest gęsta, dodawać 25-30 deko cukru pudru
- łyżeczkę cukru waniliowy
MASA:
- utrzeć miękkie masło (robiłam tym samym mieszadłem co pianę, nie myłam nawet miski)
- dodawać :
- żółtko
- cukier i resztę cukru waniliowego
- żółtko
- cukier
- żółtko
- cukier
- orzechy
- sok z cytryny
- mąkę
jak jest gęste to dodać 2 łyżki ubitej piany
- masę wyłożyć na przestudzony spód
- nakryć pianą i udekorować połówkami orzechów
dopiekać w 180 stopniach ok.20 minut - można przykryć od góry papierem, żeby nie spalić
POMARAŃCZOWY:
(spód pieczony 15 minut)
2 słodkie pomarańcze
1 cytryna
220 gram cukru
owoce umyć, sparzyć, pokroić ze skórką (odkroić białe, jak dużo), bez pestek
- zmiksować
- do garnka wsypać cukier i dodać zmiksowane owoce
- gotować ok.30 minut, mieszając (aż będzie gęste i lekko przezroczyste)
- można dodawać więcej cukru (nawet dużo więcej) bo jak pomarańcze są mniej słodkie, to brakuje
- na ciasto wlać jak jest jeszcze ciepłe i już nie piec!
udekorować czym się chce :P
(poszukam fotek)
Perła:
Dajesz radę upiec od razu dwa spody? Na dwóch piętrach? I w ogóle..dzięki. Szybka jesteś :)
mag:
niestety, wyrabiam ciasto na dwa, ale pieką się po kolei :(
b_angel:
robię te magowe mazurki już od kilku lat
i jak nie jadam ciast to te zeżeram z wielkom lubościom
i do tej pory siem nie zdecydowałam, który mnię bardziej podchodzi ^-^
mag:
no, to jest coś, co nawet mnie do kuchni zagoni bez zbędnego marudzenia ;)
znalazłam fotki (klik):
ORZECHOWY
POMARAŃCZOWY
i w gratisie kajmakowy - spód pieczemy jak wyżej, masę krówkową z puszki i ustroić :P
KAJMAKOWY
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej