Autor Wątek: Oliwa  (Przeczytany 14852 razy)

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Oliwa
« dnia: Maja 17, 2015, 11:20:37 am »
Amoremijo,
do Ciebie pytanie ze strony mojego szanownego,
jaką stosujesz i gdzie kupujesz.
Znajdziesz chwilkę, bo wiem, że zalatanaś wrzuć garść informacji prosam :)

Resztę dzieweczek chętnych też się prosi o uwagi  ;)


Offline mag

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 12000
  • Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2015, 12:05:41 pm »
ale oliwa do żarcia na surowo?
do smażenia?

ja na surowo używam oliwę z oliwek ekstra wirgin, a do smażenia mój kucharz używa oleju z pestek winogron i sobie chwali,
jak nie ma oliwy z oliwek, to i ja ten z pestek winogron na surowo używam - ma całkiem fajny smak,
a piszą o nim same dobre rzeczy  :) :


http://polki.pl/we-dwoje/olej;z;pestek;winogron;-;dla;zdrowia;urody;i;smaku,artykul,546.html


rak piersi  potrójnie ujemny (TNBC), zajęty 1 węzeł, mastektomia: 2000, chemia 6xCMF, rekonstrukcja: 2006 i XI 2017 przerzuty do kości i tk. miękkich

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2015, 12:22:03 pm »
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline DanaPar

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 10911
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2015, 12:44:09 pm »
Dobodziejstwo, które jest w oleju z winogron jest (mam nadzieję) w winogronach, które zajadam z pestkami, rozgryzając one.
Do smażenia używam pół na pół olej rzepakowy i masło klarowane, ale nie wiem, czy to jest lepsze od innego oleju  :-\ Tak se wykoncypowałam, bo lubię smak masła.
W końcu rzepak u nas rośnie i patriotycznie popieram krajowy przemysł.
Na a na surowo, to tę oliwę z oliwek, o której pisze Mag.

 
Carcinoma introductale G3: mamotom 22.09.05.
4 x AT
mastektomia + 22 węzły (2 zajęte): 2.01.2006
4 x AC
radioterapia 50,0 Gy w 25 frakcjach
ER-, PR-, HER +++

Offline mag

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 12000
  • Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2015, 01:34:01 pm »
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek


aniele, no nie do końca tak, tu cytat z artykułu:

"W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 st. C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! "

a ten olej ryżowy też mój kucharz stosuje, tylko mój zryty beret o nim zapomniał ::((


rak piersi  potrójnie ujemny (TNBC), zajęty 1 węzeł, mastektomia: 2000, chemia 6xCMF, rekonstrukcja: 2006 i XI 2017 przerzuty do kości i tk. miękkich

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 17, 2015, 01:47:20 pm »
aaaaaaaa to zależy jakie kto artykuły czytał  xhc
bo ja akurat spotkałam się z takimi gdzie piszą, że nie mozna smazyć na oleju z pestek winogron  :0ulan:

a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych


http://www.grupy.senior.pl/smazenie-na-oleju-z-pestek-winogron,t,279106,8.html

Dr K. Bal z Samodzielnej Pracowni Technologii Żywności w IŻŻ odpowiedział
 na to pytanie w sposób następujący:
 " Oba oleje (zarówno z pestek winogron jak i z orzeszków arachidowych)
 charakteryzują się duża zawartością wielonienasyconych kwasów
 tłuszczowych, które w procesie smażenia (temp. ca.180 stopni C) mogą łatwo
 ulegać procesom utleniania podwójnych wiązań z wytworzeniem szkodliwych
 dla zdrowia produktów (np, wodoronadtlenki). Z tego względu nie mogą one
 być stosowane jako tłuszcze smażalnicze. "
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 17, 2015, 01:56:13 pm »
O rany  ;)
Nie znam się raczej, ale jeśli już, to zawsze uważałam z tym smażeniem, jak pisa janioł.
Rozchodziło się raczej o ten nie do smażenia.
Wieczorem wpuszczę tu małża niech se poczyta  ;)

Dano,
chodziło mi typowo o oliwę lub inny zdrowy olej, ale nie nasz.
Dobrodziejstwa naszego znamy - pamiętam, że janioł pisał onegdaj też o kokosowym -
czyli o skorzystanie w tym względzie z doświadczeń innych.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczna  :)


« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 02:03:52 pm wysłana przez Mirusia »

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 17, 2015, 02:08:34 pm »
to ja Mirusiu z uporem maniaka polecam ryżowy  :0ulan: - używam już od 10 lat - praktycznie do wszystkiego
http://www.nazdrowie.pl/artykul/olej-ryzowy
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 02:10:12 pm wysłana przez b_angel »
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline TOJKA

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 11077
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 17, 2015, 02:33:21 pm »
noooo i najlepiej przechowywać je (oleje znaczy) w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy czegoś_tam

te stronę mam w ulubionych i często z niej korzysta
m http://www.jakkupowac.pl/jaki-olej-spozywczy-kupic/

ryżowego jeszcze nie smakowałam
operacja oszczędzająca 2008r
rak piersi przewodowy inwazyjny, potrójnie ujemny, G3
zajęte węzły (ile? wpiszę jak zajrzę do dokumentów ;) )
chemioterapia 6 x AC;  radioterapia
operacja i leczenie w Wielkopolskim Centrum Onkologicznym

Offline aquila

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 4189
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 17, 2015, 03:03:37 pm »

a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych

właśnie z tego powodu większość roślinnych nie nadaje się do smażenia
kokosowy się nadaje, bo to głównie kw nasycone
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;) (dla mnie to drugie odpada :P)

ryżowego nie przerabiałam jeszcze w swojej karierze

a olej z pestek winogron jest bardzo dobrym kosmetykiem ;)

Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)
bo jeśli chodzi o jedzenie to imo dobra oliwa, ewentualnie nasz rzepakowy nierafinowany będą the best;
resztę roślinnych bym odpuściła jeśli chodzi o zastosowanie spożywcze, bo zwykle mają za dużo kw omega-6, których i tak w diecie mamy dużo za dużo





Offline TOJKA

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 11077
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 17, 2015, 03:08:14 pm »
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;)
no co Ty godosz - na smalcu?
a dopiero niedawno gadali, że na smalcu to najmniej zdrowo
i sie oduczyłam  :(
czyli mogiem wrócić? bo lubiłam :)
operacja oszczędzająca 2008r
rak piersi przewodowy inwazyjny, potrójnie ujemny, G3
zajęte węzły (ile? wpiszę jak zajrzę do dokumentów ;) )
chemioterapia 6 x AC;  radioterapia
operacja i leczenie w Wielkopolskim Centrum Onkologicznym

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 17, 2015, 03:28:14 pm »
oczywiście, że można na smalcu jak kto lubi - na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
mój chłop na targu kupuje słoninkę - która właściwie wygląda jak taki trochę tłuściejszy boczek i smaże na niej jajeczniczkę
albo robię skwarewczki z cebulką do ziemniaczków  mnx
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline amado

  • SPA
  • Zakorzeniona
  • *****
  • Wiadomości: 3444
  • mój tekst
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 17, 2015, 03:49:14 pm »
u nas do łask smażeniowych wrócił rzepakowy i masło klarowane
a do sałatek - oliwa z oliwek ekstra virgin


diagnoza: rak piersi przewodowy inwazyjny G3 - 09.2005
operacja: mastektomia - 10.2005
chemioterapia: AC x 4, Taxol x 4
radioterapia
tamoxifen
arimidex

Offline TOJKA

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 11077
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 17, 2015, 03:58:18 pm »
- na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
 

a szczególnie zakazane do smażenia to jakie?
operacja oszczędzająca 2008r
rak piersi przewodowy inwazyjny, potrójnie ujemny, G3
zajęte węzły (ile? wpiszę jak zajrzę do dokumentów ;) )
chemioterapia 6 x AC;  radioterapia
operacja i leczenie w Wielkopolskim Centrum Onkologicznym

Offline DanaPar

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 10911
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 17, 2015, 04:09:12 pm »
Angel teraz już wiem, dlacześ tak młodo wyglądasz,  od 10 lat się konserwujesz  >:D olejem ryżowym, bo
". Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje"

Smalec najlepszy, pod względem temperatury, ale mówią, że co pochodzi od zwierząt to szkodliwe  :-\
I komu tu wierzyć, większość artykułów, nawet tych opatrzonych naukowym badaniem, ma sponsora  :-\
Carcinoma introductale G3: mamotom 22.09.05.
4 x AT
mastektomia + 22 węzły (2 zajęte): 2.01.2006
4 x AC
radioterapia 50,0 Gy w 25 frakcjach
ER-, PR-, HER +++