Autor Wątek: Oliwa  (Przeczytany 14800 razy)

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 17, 2015, 04:15:36 pm »
no przecie nawet na tej stronce co wkleiłaś masz napisane, na których nie można smażyć
oliwa z oliwek, olej rzepakowy nadaje się do krótkiego podgrzania - smażyć długo na nich nie wolno
poza tym nie smazymy na oleju słonecznikowym, winogronowym z tych najczęściej uzywanych

tu masz szczegółowy opis:
http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline Natalia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7185
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 17, 2015, 04:48:59 pm »
Przede wszystkim nie smaży sie na olejach tłoczonych na zimno.Na oleju musi być napisane ,które nadają się do smażenia.
Natalia

Offline lulu

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 8007
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 17, 2015, 06:58:47 pm »
Moje racuchy, placki ziemniaczane, smażę na oleju (rzepakowym), a wszystko inne na smalcu. Olej w potrawach ciepłych występuje na wigilię, z racji postu.
31.12.2007 amputacja piersi prawej metodą Pateya
Carcinoma mammae, G2, ER+, PGR+, HER2-
Przez 5 lat kolejno Tamoksifen, Egistrozol, Mamostrol
Po ponad 7 latach rak piersi lewej
21.08.2015 amputacja piersi lewej
ER-, PR-, HER2+++
4xAC i rok Herceptyna

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 17, 2015, 09:08:02 pm »
rown]
Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)

O zdrowotność dla serducha i dobroć/wpływ oliwy dla miażdżycowców głównie.
Czyli aby było nie tylko smacznie, ale też zdrowotnie pod tym kątem głównie.
Dobrotliwy wpływ zainteresowanym znany jest, tylko z wyborem trudno.
A właśnie aguilo na Twoje podpowiedzi też bardzo liczyłam   ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 09:17:47 pm wysłana przez Mirusia »

Offline aquila

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 4189
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 17, 2015, 09:18:37 pm »
no to podtrzymuję to co pedziałam, dobra jakościowo oliwa - ze względu na kwasy jednonienasycone, ewentualnie troszkę nierafinowanego rzepakowego (najlepiej eko, bo w nierafinowanym może być więcej syfu typu pestycydy), ale dla serca ważne tyż, a może nawet przede wszystkim są kwasy omega3 - epa i dha, których w roślinach nie ma, a konwersja z ala do epa bywa słaba, zwłaszcza u facetów, winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 17, 2015, 09:20:49 pm »
Ale jaka ta oliwa (firma, sklep), to było pytanie zainteresowanego  ;)
Tojka dzięki za link, wydaje się fajny.

......... winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)

Lubi i wpieprza  ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 09:23:43 pm wysłana przez Mirusia »

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 17, 2015, 09:24:52 pm »
dla zdrowotności to czeba lniany łykać
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon

Offline aquila

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 4189
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 17, 2015, 09:26:24 pm »
z tym to ciężko, bo bywa że oliwę podrabiają
jak jest tania, to podejrzane, ale wysoka cena też nic nie gwarantuje
a taka eko to w pi**** droga
ja kupuję średniopółkową średnio-dużych producentów, pono ich częściej kontrolują ,;)

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 17, 2015, 09:27:22 pm »
To jak nie kcesz tu, to wrzuć mi nazwy, tych przez Ciebie kupowanych, na priva  ;)

Janiele, ryżowy tyż będzie próbowany  ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 09:29:13 pm wysłana przez Mirusia »

Offline aquila

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 4189
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 17, 2015, 09:29:14 pm »
jakbym miała sprawdzone pewniaki to bym rzuciła bez krępacji :)

Offline Mirusia

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7138
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 17, 2015, 09:56:10 pm »
Jeszcze Perła mi się przypomniała, że maczała pieczywo w oliwie  ;)
Jak dorwiesz neta, napisz, proszę, w jakiej.

Offline agawa

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 12291
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 17, 2015, 10:45:18 pm »
napiszę za Perłę - w dobrej  mnx
uwielbiam tak zajadać - najlepiej dobra bagietka, oliwa na talerzyku posolona i podlana dobrym vinegretem  mnx

Offline Perła

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 4867
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 17, 2015, 11:04:55 pm »
Oliwki, suszone pomidory, ząbki czosnku, rozmaryn..zalewam oliwą i maceruję min.dwa dni.A potem z tymi bajerami na talerzyk+ bagietka+ wino...Niebo w gębie!
rak przewodowy piersi (carcinoma ductale  infiltrans) G2
 operacja oszczędzająca 2009,
 trzy węzły pachowe zajęte,
 chemioterpia 6x AC
 radioterapia
 tamoxifen 5 lat

Offline agawa

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 12291
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 17, 2015, 11:11:28 pm »
Perła - Twój przepis to prawdziwa uczta  mnx

Offline mag

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 12000
  • Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno
Odp: Oliwa
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 17, 2015, 11:22:06 pm »
ale nadal nie wiemy, jaką oliwę tak doprawić... wsio ryba?


rak piersi  potrójnie ujemny (TNBC), zajęty 1 węzeł, mastektomia: 2000, chemia 6xCMF, rekonstrukcja: 2006 i XI 2017 przerzuty do kości i tk. miękkich