Zawartość Mg w 100g produktu w częściach jadalnych:
pestki dyni – 540 mg,
otręby pszenne – 490 mg,
kakao – 420 mg,
zarodki pszenne – 314 mg,
migdały – 269 mg,
kasza gryczana – 220 mg,
groch, fasola, orzechy – 216 mg,
soja – 100-185 mg,
płatki kukurydziane, owsiane – 129 mg,
Wielkość zapotrzebowania na ten pierwiastek zależy od wieku i płci, u kobiet jest nieco niższe niż u mężczyzn. U kobiet w ciąży o zapotrzebowanie wzrasta o 50 mg, a w czasie laktacji o 80 mg na dobę. Według najnowszych norm ustalonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie dzienne dobowe zapotrzebowanie przedstawia się następująco:
dzieci od 1-3 lat – 80 mg,
dzieci od 3-9 lat – 130 mg,
chłopcy od 10-18 lat – 240-410 mg,
dziewczęta od 10-18 lat – 240-360 mg,
kobiety – 310-320 mg,
mężczyźni – 400-420 mg,
kobiety ciężarne – 360-400 mg,
kobiety w okresie laktacji – 320-360 mg.
Więc widzisz...wcale nie wagon.