Różności > Przekąski, sałatki i surówki
Makaron ze szpinakiem
Ewka_79:
Szpinak surowy bądz mrożony
Makaron (świdry, grube rurki bądz zwykły jak kto lubi)
Pierś z kurczaka
Serek topiony ze szczypiorkiem
Dwa, trzy ząbki cz8snku
Dwie niewielkie cebulki
Czosnek kroimy na drobne plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy cebulkę posiekaną w plasterki i powolutku dusimy. Na patelni podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w małe plasterki (podobnie jak na gyros) i doprawiamy do smaku. Makaron ugotować i poczekać aż troszkę przestygnie. Do podpieczonego czosnku i cebulki wrzucamy szpinak i dusimy dalej. Jak skończymy duszenie to dodajemy serek topiony do szpinaku i lekko mieszamy, aż do momentu, jak serek się rozpuści i połączy ze szpinakiem. Następnie do gotowej masy (już nie dusimy) wrzucamy makaron i mieszamy wszystko razem. Kładziemy na talerz i na wierzch dajemy kawałeczki upieczonej piersi.
Gotowe i życzę smacznego ! Włala O:-)
TOJKA:
moja Starsza często robi makaron ze szpinakiem
jednak bez kurczaka
zamiast serka daje trochę śmietany
właśnie dzisiaj uraczyła tym daniem mamusię co to zez trzydniowych warsztatów wróciła ;)
Ewka_79:
Tak, śmietanę też dawają. Jak kto lubi. Mi osobiście bardziej smakuje serek bo ostrzejszy.
Wiesz Tojka, ja śmietanę to uwielbiam ale w pomidorach xhc
madzia_61:
ja natomiast do szpinaku nie dodaje ani serka topionego ani śmietany lecz na wierzch /już na talerzu /posypuje obficie startym żółtym serem ,do szpinaku dodaje wyciśnięty czosnek oraz do smaku starta gałkę muszkatołową ,sól ,pierz ,podaje z makaronem penne , moim zdaniem szpinak najlepszy mrożony z biedronki mnx
lulu:
... wyciśnięty szpinak do szpinaku ...
? ? ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej