Jak odróżnić CYNAMON CEYLOŃSKI od Kasji (Cassia)?
Laski CEYLOŃSKIEGO CYNAMOMU i odmiany Kasja są łatwe do odróżnienia. Oryginalny Cynamon ze Sri Lanki ma dobrze widoczne warstwy tkanki. Jego struktura jest mniej zbita a sama laska jest nieco miększa a w przekroju przypomina budową cygaro. Kasja charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą – jej laski w przekroju wyglądają jakby tworzył je jednolity, zbity płat kory ciasno zwinięty w rolkę. CYNAMON CEYLOŃSKI charakteryzuje się również łagodniejszym, słodszym smakiem niż ostra kasja.
Właśnie dotarła do mnie przesyłka z prawdziwym cejlońskim cynamonem. Zawsze myślałam, że cynamon jest jeden, ten kupowany w sklepach. Otóż nie! Ten tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) podczas gdy oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy). Jakie są różnice? Przede wszystkim w smaku (oryginalny jest łagodny i szlachetny), a co najważniejsze w zawartości kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).
Podczas gdy z używaniem taniego cynamonu należy uważać ze względu na kumaryny – cynamon prawdziwy można jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem też odchudzaniu i w ogóle zdrowiu), antygrzybicze (ważne przy infekcjach, również kandydozie), Odmładzające, witalizujące i zapobiegające chorobom (z uwagi na bardzo dużą ilość antyoksydantów!).