Na prośbę Keli zamieszczam przepis na placuszki palce lizać -
1 szklanka mąki z ciecierzycy, inaczej zwaną mąką groszkową
1 szklanka wody
1 cebula
1 marchewka
kawałek kapusty
garam masala lub kurkuma - w niewielkiej ilości, ok. pół łyżeczki
sól
olej do smażenia - polecam kokosowy
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, dodajemy sól i garam masalę do smaku. Odstawiamy na ok. 1 godz. Bardzo drobno siekamy kapustę i cebulę, marchew trzemy na tarce. Po godzinie mieszamy warzywa z ciastem. Smażymy placki na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki.
Bardzo smaczne solo po usmażeniu, ale jeszcze lepsze z chutney jabłkowym.
(Jabłka obrane, pokrojone na kawałeczki uduś na oliwie z dodatkiem gorczycy, anyżku i cynamonu; podlej odrobiną wody, aby powstałą konsystencja gęstego sosu)