przepis wzięłam od popularnej weganki Marty Dymek
bardzo smaczne i proste muffiny , dla bezglutenowcow mąkę trzeba zastapic ryzową i to podwojnie i dodac jeszcze jednego banana
składniki:
1 szklanka pomidorów z puszki, zmiksowanych
1 banan
½ szklanki oleju
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
do podania: lukier piernikowy
Lukier piernikowy:
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
½ szklanki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki gorącej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty krem.
Osobno w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i krótko wymieszać.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej przy pomocy gałkownicy nakładać porcję ciasta. Piec przez 18 - 20 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować lukier piernikowy, kiedy babeczki wystygną – udekorować je.