Autor Wątek: mąka orzechowa  (Przeczytany 3224 razy)

Offline agawa

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 12291
mąka orzechowa
« dnia: Lipca 29, 2017, 06:38:30 pm »
Mam problem z mąką orzechową; zresztą z innymi mąkami nie pszennymi też. Nie zachowują się tak jak zwykła mąka, więc zrobienie z nich czegokolwiek jest dużo trudniejsze. Są oczywiście w sieci przepisy dedykowane poszczególnym rodzajom, ale zebrało mi się na eksperymenty (trochę z musu, bo za godzinę przychodzą goście bezglutenowi, w dodatku wegetariańscy)

Robię tartę z owczym serem i cukinią; oczywiście na spodzie z mąki orzechowej właśnie.
Majstrowałam przy tym cieście, eh... Dodałam trochę mąki ziemniaczanej (przy naleśnikach się sprawdza) ... I nie jest dobre. Nie dało się wałkować; musiałam poutykać w formie paluchami. Nie jestem pewna efektu :(
Teraz już nic nie zmienię, ale może na przyszłość czegoś się nauczę?

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Offline agawa

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 12291
Odp: mąka orzechowa
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2017, 11:55:52 am »
:(
Nic nie wiecie o mąkach_innych?
Eh...

Moja tarta wyszła jadalna. Ale to co miało być ciastem było raczej wilgotnym i rozsypującym się podkładem pod warzywami  :P
Najważniejsze, że goście zjedli i nie grymasili  ;D A nawet pochwalili 'oryginalność'  ;D

Offline lulu

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 7992
31.12.2007 amputacja piersi prawej metodą Pateya
Carcinoma mammae, G2, ER+, PGR+, HER2-
Przez 5 lat kolejno Tamoksifen, Egistrozol, Mamostrol
Po ponad 7 latach rak piersi lewej
21.08.2015 amputacja piersi lewej
ER-, PR-, HER2+++
4xAC i rok Herceptyna

Offline agawa

  • Swojaki
  • Uzależniona
  • *
  • Wiadomości: 12291
Odp: mąka orzechowa
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 30, 2017, 10:53:41 pm »
Dzięki Lulu :)
Będę eksperymentować :)

Offline Sarah

  • Grupa początkująca
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: mąka orzechowa
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2018, 03:35:11 pm »
Z jakich orzechow robic tę mąkę?

Offline monika_szyk

  • Grupa początkująca
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: mąka orzechowa
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 21, 2018, 10:08:46 am »
ja już z orzechową przestałam dawno walczyc, nic mi sie nie udało z niej zrobic  :pot:

Offline panczyk453

  • Grupa początkująca
  • *
  • Wiadomości: 1
  • “Good friends, good books, and a sleepy conscience
    • StreamOnline
Odp: mąka orzechowa
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2022, 11:06:37 am »
Z bezglutenowych mąk chyba łatwiejsze w gotowaniu na początku będą mąki takie jak kukurydziana, ryżowa itp ;) ja osobiście uwielbiam muffinki z mąki z ciecierzycy   :D :pot: Pamiętaj, że wypieki z mąk bezglutenowych będą zawsze bardziej takie "sypkie", nie klejące się ;)