Dzień dobry,
założyłam wątek na innym forum i polecono mi, abym założyła tutaj, nawet jak będę miała głupie pytania na które nie znam odpowiedzi

mam pytanie odnośnie wyników biopsji cienkoigłowej i gruboigłowej mojej Mamy. Niestety lekarze na konsylium nic nie wytłumaczyli, chociaż się pytałam i nie wiem tak do końca z jakim rakiem ma moja Mama do czynienia. Mówią żeby najpierw skupić się na chemii czerwonej, ale ja chcę Mamie pomóc jak najlepiej i chcę wiedzieć z czym będziemy musiały się zmierzyć.
Wiem, że jest to bardzo agresywny rak, pół roku temu była na kontrolnych badaniach w Centrum Onkologii w Bydgoszczy i nic nie stwierdzono, a badała się co roku systematycznie.
Kolejną zaplanowana mammografię miała dopiero na wiosnę, ale zauważyła już zaczerwienienie i wklęśniętą brodawkę ok. 2 m-ce temu i udała się do Centrum, okazało się że ma już zajęte 3 węzły chłonne i guza na 2,5 cm. Diagnozę postawiono jako T4N3M0 skierowano na czerwoną i biała chemioterapię (4 wlewy) 12 wlewów białej i podanie może herceptyny, później amputacja i radioterapia. Miała zrobiony tylko USG brzucha, co to jest ten PET, czy prosić lekarza aby go wykonał, czy mogli stwierdzić tylko na podstawie USC,że jest to M0?
Wyniki biopsji cienkoigłowej to "rak złosliwy", a gruboigłowej:
Estrogen Receptor ER (+)
Progesteron Receptor PR (+)
Her 2 Protein (3+)
e-cadherin (+)
Ki-67 (+) 70%
Co podawać podczas chemioterapii, żeby wyniki były dobre do kolejnego wlewu? czy przyjmowanie świeżo wyciśniętych soków z warzyw i owoców
można podawać od razu w pierwszych 10 dniach od wlewu? czy ktoś pije sok Cellagon Aurum?
gdzie znajdziemy największy wybór peruk w Bydgoszczy, Toruniu lub Grudziądzu? znacie jakieś sklepy, adresy?
z góry dziękuję za odpowiedzi.