Autor Wątek: Kurczak słodko_kwaśny  (Przeczytany 113 razy)

Online b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5583
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Kurczak słodko_kwaśny
« dnia: Luty 26, 2018, 07:40:15 pm »
A wpadał mi w oko taki przepis - w internetach - to i zrobiłam wczoraj
 mnx mnx mnx dobre wyszło


Składniki
 
 
  • kurczak o wadze ok. 2 kg
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść grubo posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką
  • 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane
  • 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane
  • 4 czerwone cebule, obrane
  • 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół
  • dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany
  • łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego
  • oliwa
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • Etapy przygotowania
  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.
  • 2
    Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.
  • 3
    Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego!
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon