Różności > Desery i słodkości

Babka wielkanocna

(1/2) > >>

Kela:
1 kostka masła
1 tabliczka czekolady
4 jaja, 1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml ajerkoniaku
1 op. polewy czekoladowej
posiekane migdały albo orzechy laskowe do dekoracji
masło i mąka ziemniaczana do formy

Masło stop, odstaw do wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki, postaw nad garnkiem z parującą wodą i pozostaw tak, aż czekolada stopi się (od czasu do czasu mieszaj). Zdejmij, wystudź.
Jajka ubij z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do p. Sypkie składniki łącz z ciastem porcjami na przemian ze stopionym masłem. Ciasto dobrze wymieszaj, rozdziel na pół. Jedną część połącz z rozpuszczoną czekoladą, a drugą z ajerkoniakiem.
Foremkę posmaruj masłem, oprósz mąką ziemn. Na przemian nałóż jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.Piecz 1 godz w 180 st (wstaw d nagrzanego piekarnika)
Migdały(ewent. orzechy) zrumień. Wystudzoną babkę oblej stopiona polewą, zanim zastygnie, posyp migdałami.

Uwaga: nie można zastąpić masła margaryną, czekolada też powinna być dobrej jakości, sprawdza się lidlowska mleczna.

DanaPar:
Kelu, dziękuję
Czy można tę babkę zrobić już w środę i czy nadal będzie świeża?
No i mąka jak 405, 450, czy grubsze?

Kela:
to jest babka piaskowa, czyli ma długi termin przydatności do spożycia :)
mąka - nie wiem, ja zawsze robię z oczyszczonej, typ 450 albo 500

DanaPar:
Kelu wczoraj upiekłam babkę. Wg mnie jest sucha, szczególnie z zewnątrz taka przesuszona. Była bez polewy. Może konieczna polewa. Czy kupujesz gotową, czy sama robisz z kaka lub czekolady.
Mnie najbardziej smakuje drożdżowa bab, ale jakoś nie chce mi sie jej robić, w ogóle tak zeszło ze mnie powietrze i nic mi się nie chce  :(

lulu:
Dana czytaj dokładnie  ;) , Kela przecież w przepisie ma "1 op. polewy czekoladowej".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej