1 kostka masła
1 tabliczka czekolady
4 jaja, 1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml ajerkoniaku
1 op. polewy czekoladowej
posiekane migdały albo orzechy laskowe do dekoracji
masło i mąka ziemniaczana do formy
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki, postaw nad garnkiem z parującą wodą i pozostaw tak, aż czekolada stopi się (od czasu do czasu mieszaj). Zdejmij, wystudź.
Jajka ubij z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do p. Sypkie składniki łącz z ciastem porcjami na przemian ze stopionym masłem. Ciasto dobrze wymieszaj, rozdziel na pół. Jedną część połącz z rozpuszczoną czekoladą, a drugą z ajerkoniakiem.
Foremkę posmaruj masłem, oprósz mąką ziemn. Na przemian nałóż jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.Piecz 1 godz w 180 st (wstaw d nagrzanego piekarnika)
Migdały(ewent. orzechy) zrumień. Wystudzoną babkę oblej stopiona polewą, zanim zastygnie, posyp migdałami.
Uwaga: nie można zastąpić masła margaryną, czekolada też powinna być dobrej jakości, sprawdza się lidlowska mleczna.