Dip ze szpinaku w ziołach
1 porcja; 840 kcal; czas: 30 min.
Składniki: 15g jogurtu naturalnego; 60g chudego twarogu; 2 łyżki (30ml) koperku; 8 łyżek (120ml) oleju lnianego budwigowego; 250g szpinaku; 2 łyżki (30ml) natki pietruszki; 1 ząbek zmiażdżonego czosnku (jeśli można podać); 1 łyżka (15ml) musztardy francuskiej bez konserwantów; szczypta pieprzu i soli morskiej.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min., olej z jogurtem, twarogiem, koperkiem, i odstawić. Do garnka włożyć: szpinak, czosnek, natkę; zalać wodą i gotować 15 min. Zieleninę odsączyć. Dodać pastę, musztardę, i znów zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i schłodzić.
Sos pomidorowy do gołąbków
1 porcja; 880 kcal; czas: 30 min.
Składniki: 100g jogurtu naturalnego; 8 łyżek (120ml) oleju lnianego budwigowego; 200g pomidorów; 25g cebuli; 100g czerwonej papryki; 1 ząbek czosnku (jeśli można podać); 1 łyżka (15ml) natki pietruszki; listki bazylii; 1,5 łyżki (22ml) koncentratu pomidorowego; 1 łyżka (15ml) sosu sojowego bez konserwantów; sól i pieprz do smaku.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min. olej z jogurtem, i odstawić. Drobno pokroić: pomidory, cebulę, czosnek, liście bazylii, natkę, paprykę, i dusić na patelni z dodatkiem wody. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, i odstawić do ostygnięcia. Sos połączyć z pastę, oraz doprawić solą i pieprzem.
Zupa-krem z porów, z płatkami owsianymi.
1 porcja; 780 kcal; czas: 1 godz.
Składniki: 100g jogurtu naturalnego odtłuszczonego; 6 łyżek (90ml) oleju lnianego budwigowego; 500ml wywaru warzywnego (na 500ml: 150g marchwi, 100g selera, 100g pietruszki, 1 mały por, 2 grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, sól); 200g porów; 1 łyżka (15ml) oliwy z oliwek; 2 łyżki (10g) płatków owsianych górskich; sól, pieprz, rozmaryn.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min. olej z jogurtem, i odstawić. Przyrządzić pół litra wywaru warzywnego. Pory drobno pokroić, i poddusić na wodzie z oliwą. Do garnka wlać wywar bez warzyw, dodać płatki i pory, gotować 25 min. na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, i całość zmiksować. Przed podaniem, zabielić na talerzu, mieszanką jogurtu i oleju.