Autor Wątek: ciasto hiszpańskie  (Przeczytany 2216 razy)

Offline Becia

  • Swojaki
  • Zakorzeniona
  • *
  • Wiadomości: 3537
ciasto hiszpańskie
« dnia: Kwietnia 20, 2013, 04:20:12 pm »
przepis podała nam Danka58 na forum2, jadłam go pierwszy raz u Niej w domu, w drodze do Ciecha  :)

Placek hiszpański

Biszkopt:
8 jaj
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki kakao i dosypać do pełnej szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szk. cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka; dodać pozostałe wymieszane razem składniki (mąkę, kakao, proszek). Na końcu dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Piec 25-30 min.


Krem do placka:
1,5 kostki masła
3/4 szkl. cukru pudru
1 gorzka czekolada (rozpuścić)
50gr spirytusu
2 łyżeczki kakao
cukier waniliowy

Wykonanie:
Masło miksujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, czekoladę, kakao, na końcu spirytus.

Owoce: czarna porzeczka, agrest, drelowane wiśnie, rodzynki, ananas pokrojony w kostkę (mogą być owoce z kompotu).
Upieczony biszkopt przekroić na 2 części. Jedną część smarujemy kremem, na to kładziemy owoce i wszystko zalewamy 2 galaretkami wiśniowymi rozpuszczonymi w 3 szkl. wody. Wylewamy galaretkę gęstniejącą. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu od spodu posmarowanego kremem.
Wierzch smarujemy resztą kremu, na to owoce + bakalie i polewamy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
"Człowieczy los nie jest bajką ani snem.
Człowieczy los jest zwyczajnym, szarym dniem."