Kelu
mag bodajże na bordowym wklejała przepis na swoje tarty
ja robię wg magowego takiego przepisa:
150 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
140 g masła
1 jajko,
1 łyżka zimnej wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zagnieść jak kruche, rozwałkować między folią, w łożyć do formy, jak porcelanowa czy silikonowa to nie trzeba niczym smarować, jak "blaszka" to chyba trzeba,
wsadzić do lodówki na 30 minut,
nakłuć całą powierzchnię widelcem (gęsto),
piec w 200 stopniach około 15 minut,
ponieważ ja lubię cienkie spody - to mam te proporcje na dwie tarty,
ale równie dobrze można zrobić z tego jedną - może wtedy dłużej w piecu potrzymać - ma się tylko lekko zarumienić, bo przecież będzie jeszcze pieczone,
po wystygnięciu dajesz na górę co tam chcesz, posypujesz startym serem, polewasz jajkami (sztuk 2-3 roztrzepane, ze śmietaną lub bez, posolone, popieprzone) i do pieca na 20 minut,