Różności > Desery i słodkości
Sernik
Psotunia:
Wiedziałam, że znajdę tu pole do popisu :0ulan:
Ostatnio jadłam najlepszy jak dotąd sernik, Mama moja zrobiła.
Gdyby mi nie podkradli, zjadłabym chyba całą blaszką.
Jeszcze nie robiłam go sama, ale mam zamiar to uczynić jeszcze w tym tygodniu mnx
Składniki na spód:
200 g herbatników zwykłych lub digestive (ja jadłam ze zwykłymi),
50 g orzechów włoskich,
50 g masła.
Masa serowa:
700 g białego sera trzykrotnie mielonego,
200 g cukru pudru,
250 ml ajerkoniaku,
3 duże jaja,
3 łyżeczki mąki,
250 g śmietany 12%,
opcjonalnie gotowy sos czekoladowy lub karmelowy do polania.
Wykonanie:
Spód: Masło roztopić, dodać pokruszone orzechy i herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy
o średnicy 21 cm, lub większej, ugnieść i wstawić do lodówki.
Masa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki około 2 godziny przed przygotowaniem.
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Ser mieszać z cukrem dodając po jednym jajku. Wsypać mąkę cały czas
dokładnie mieszając. Wlać ajerkoniak i śmietanę. Masę wylać na schłodzony spód. Ciasto wstawić
do piekarnika, piec około 70 minut. Boki muszą być ścięte, a środek może lekko "dygotać". Wystudzić,
wstawić na noc do lodówki. Po pokrojeniu można udekorować sosem.
Mama wzięła ten przepis z jakiejś gazetki. Niestety nie wiem z jakiej, ale podejrzewam,
że znajduje się on na jednym z blogów kulinarnych ^-^
Ciasto jest wyśmienite, spróbujcie mnx
betty:
Psotuniu, pole do popisu masz przeeeeogromne :)
cieszę się i czekam na więcej :-*
Psotunia:
Dam z siebie wszystko ;)
betty:
nie wątpię :)
znam Twój blog przecież :)
b_angel:
no_no
czekamy Psotuniu na Twoje przepisy C:-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej