Różności > Desery i słodkości

Sernik

(1/10) > >>

Psotunia:
Wiedziałam, że znajdę tu pole do popisu  :0ulan:
Ostatnio jadłam najlepszy jak dotąd sernik, Mama moja zrobiła.
Gdyby mi nie podkradli, zjadłabym chyba całą blaszką.
Jeszcze nie robiłam go sama, ale mam zamiar to uczynić jeszcze w tym tygodniu  mnx

Składniki na spód:
200 g herbatników zwykłych lub digestive (ja jadłam ze zwykłymi),
50 g orzechów włoskich,
50 g masła.

Masa serowa:
700 g białego sera trzykrotnie mielonego,
200 g cukru pudru,
250 ml ajerkoniaku,
3 duże jaja,
3 łyżeczki mąki,
250 g śmietany 12%,
opcjonalnie gotowy sos czekoladowy lub karmelowy do polania.

Wykonanie:
Spód: Masło roztopić, dodać pokruszone orzechy i herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy
o średnicy 21 cm, lub większej, ugnieść i wstawić do lodówki.
Masa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki około 2 godziny przed przygotowaniem.
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Ser mieszać z cukrem dodając po jednym jajku. Wsypać mąkę cały czas
dokładnie mieszając. Wlać ajerkoniak i śmietanę. Masę wylać na schłodzony spód. Ciasto wstawić
do piekarnika, piec około 70 minut.  Boki muszą być ścięte, a środek może lekko "dygotać". Wystudzić,
wstawić na noc do lodówki. Po pokrojeniu można udekorować sosem.

Mama wzięła ten przepis z jakiejś gazetki. Niestety nie wiem z jakiej, ale podejrzewam,
że znajduje się on na jednym z blogów kulinarnych  ^-^
Ciasto jest wyśmienite, spróbujcie  mnx

betty:
Psotuniu, pole do popisu masz przeeeeogromne :)
cieszę się i czekam na więcej  :-*

Psotunia:
Dam z siebie wszystko   ;)

betty:
nie wątpię :)
znam Twój blog przecież :)

b_angel:
no_no
czekamy Psotuniu na Twoje przepisy  C:-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej