Polecam Wam szybki i smaczny deser : jabłka w delikatnym i cieniutkim cieście. Zawsze się udają, a na zimno są równie ( jeśli nie bardziej) smaczne, jak tuż po usmażeniu.
Składniki:
1/2 kg jabłek
25 dkg mąki
szklanka wody
2 jajka
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę i żółtka, dokładnie wyrobić łyżką. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta.
Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, wyciąć gniazda nasienne (ja wycinam je specjalnym przyrządem z Ikei przed pokrojeniem jabłek).
Każdy plaster jabłka wbijać na widelec, zanurzać w cieście i następnie kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.
Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem , polać syropem klonowym, ewentualnie podać ze śmietanką lub jogurtem.