CIASTO NA NALEŚNIKI NADZIENIE
Duża garść świeżego szpinaku 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
lub 1/2 szkl. mrożonego 1 opakowanie 230 gr. sera ricotta
2 szkl. czubate mąki 4 łyżki jogurtu naturalnego
2 szczypty soli 100gr. sera żółtego
2 łyżki oleju 50gr. płatków migdałowych
2 szczypty mielonej gałki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
muszkatałowej 1/2 łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia szczypta pieprzu cayenne
2szkl. zimnej wody
Świeży szpinak kroimy na kawałki, Wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy.
Jeśli używamy szpinaku mrożonego, trzeba go wcześniej rozmrozić lub zalać wrzątkiem i poczekać aż się rozpuści i wystygnie . W tej szybszej opcji rozmrażania musimy pamiętać żeby dać mniej wody do ciasta o taką ilość jaką wlaliśmy do szpinaku.Jeśli używamy świeżego szpinaku to ciasto przez chwilę miksujemy blenderem. Można wymieszać je również ręcznie, ale nie będzie miało wtedy taki intensywnego zielonego koloru. Powinno nam wyjść dość gęste ciasto naleśnikowe.
FARSZ:
Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5 min. Studzimy ją przed dodaniem do farszu.Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni bez oleju cały czas mieszając, aby płatki się nie przypaliły.er ricotta mieszamy z jogurtem i żółtym serem. Dodajemy resztę składników farszu i delikatnie mieszamy , zostawiając trochę prażonych migdałów i szczypiorku do ozdoby gotowych naleśników.Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy na pół. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, jeśli nie będą od razu serwowane. Złożone w trójkąt mogą popękać i farsz podczas podgrzewania wypłynie na patelnię.Gotowe naleśniki podsmażamy z dwóch stron na małej ilości oleju, aż się przyrumienią a ser się rozpuści. Podajemy je z sosem jogurtowo-szczypiorkowym ozdobione prażonymi migdałami i szczypiorkiem.
SKŁADNIKI NA SOS:
1szkl. jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
posiekany szczypiorek
1-2 ząbki wyciśniętego czosnku
W przepisie jest ser ricotta, ale można eksperymentować. Dodawałam już almette do ricotty, robiłam ze zwykłego twarogu, robiłam też z fetą, ale trzeba pamiętać, że to słony ser