Autor Wątek: Kurczę pieczone w naczyniu żaroodpornym  (Przeczytany 2426 razy)

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5707
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Kurczę pieczone w naczyniu żaroodpornym
« dnia: Lipca 15, 2013, 11:58:23 am »
Wszystkich dodatków używam "na oko"  O0

Kupuję dorodnego kuraka (do 2 kg)
Biorę duży gar - nalewam nań wody - mniej więcej tyle, żeby przykryła kuraka, którego tam wrzucę
ową wodę solę - zasada: łyżka soli na 1 litr wody
wrzucam przeróżne przyprawy:
pieprz
wyciśnięty czosnek
trochę soku z cytryny (może być ocet winny)
curry
dużo papryki słodkiej
papryka ostra jak kto lubi "na ostro"
zioła prowansalskie
liść laurowy, ziele angielskie
i co tam mi się jeszcze na_winie  O0

wrzucam w tę "zupkę" kuraka i wstawiam na dobę do lodówki

następnego dnia wyciągam z zalewy - wkładam jeszcze do środka ze 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i ze dwa plastry cytryny, i jak mam, to gałązkę tymianku też,
nacieram jeszcze troszkę z wierzchu przyprawami
i wrzucam do piekarnika (można trońkę podlać wodą)
piekę w zależność od wagi - średnio wychodzi godzina pieczenia na kilogram mięsa ....

kurczaczek wychodzi smakowity, soczysty i moje bachorki najlepiej lubjeją takiego kurczaka wciągać z bagietką maczaną w sosiku, któren powstaje w trakcie pieczenia  mnx
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon