Różności > Kulinaria
Przetwory
lulu:
Ogórki Iry w zalewie z curry.
Przepis na ogórki:
15 ziarenek pieprzu
6 łyżeczek gorczycy
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 paczka curry
1/3łyżeczki pieprzu ziołowego
zagotować
ogórki obrać, pokroić wzdłuż i włożyć do słoików, na wierzch kawałki cebuli, zalać zalewą i gotować 4-5 minut.
Ogórki małe, wtedy są fajniejsze, nawet nie trzeba ich obierać..
hamak:
Chcę zrobić leczo do słoików. W jednych przepisach stoi, żeby dać cebulę, w innych żeby nie, to przetwór będzie trwalszy... Robicie? Dajecie?
agawa:
ponoć cebula w przetworach powoduje, że są mniej trwałe - tak mówiła moja babcia :P ale ja daję 8) Żaden ze słoików i tak nie czeka u mnie dłużej niż kilka miesięcy, a tyle z cebulą wytrzymują ;D
Kela:
Ketchup babuni
6 kg pomidorów
10 dużych cebul
2 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
2 łyżki soli
po 10 szt - ziarenka pieprzu, ziela, goździki - to roztłuc
3 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
4 łyżki oleju , na którym trzeba zeszklić cebulę.
Pomidory rozgotować razem z cebulą. Przetrzeć. Gotować do gęstości. Przyprawy dodac pod koniec gotowania. Pateryzować.
Ketchup jest słodko-kwaśny i mocno aromatyczny.
Pierwszą porcję rozgotowywałam i potem przecierałam. Mozolna praca. Zeszkloną cebulę zmiksowałam i taką dodałam do pomidorów. Niestety taka cebula już się nie rozgotowała i ketchup wyszedł trochę grudkowaty (ale pyszny)
Drugą porcję zmodyfikowałam. Sparzyłam pomidory i obrałam ze skórki. Cebuli nie szkliłam ( i to był błąd, bo podsmażona daje ketchupowi świetny smak) tylko zmiksowałam rozgotowaną z pomidorami. Potem przetarłam. Ketchup wyszedł gładki, ale mniej smaczny niż ten pierwszy.
hamak:
Dziewczynki, robicie kompoty z czereśni?
Grzecznie proszę o proporcje woda/cukier. A, i jeszcze: zasypujecie cukrem i dolewacie wodę czy zalewacie syropem? A może jakieś jeszcze inne pomysły/dobre rady?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej