Autor Wątek: Tołpyga z pomidorami pieczona  (Przeczytany 998 razy)

Offline b_angel

  • SPA
  • Uzależniona
  • *****
  • Wiadomości: 5694
  • przewróciło się, niech leży
    • Amazonka_klub
Tołpyga z pomidorami pieczona
« dnia: Październik 18, 2013, 06:06:30 pm »
2 filety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
 4 plastry pomidora albo więcej

2 ząbki czosnku
 1/2 łyżeczki soli ziołowej
 1 łyżeczka bazylii
 1 łyżeczka tymianku
 1 grubszy plaster cytryny
 pieprz kolorowy (wg.uznania)
 garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
 oliwa do wysmarowania naczynia

Rybę myjemy - osuszamy. Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz pieprzem. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.

ja posypałam jeszcze mozarellą tartą (z Lidla)
 
 Podajemy z czym kto lubi....
 mnx
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2013, 06:08:45 pm wysłana przez b_angel »
      Ważną rzeczą jest nie to, co się da­je, ale to, z cze­go się ustępuje.   C.R. Zafon