Szukajac sposobu na zdrobienie lekkiego bigosu znalazłam taki przepis. Chcę go przygotować by mieć cos na ząb ,gdy zwali mi się rodzinka po odwiedzinach na cmentarzu. Dodam jednak jeszcze kiszonej kapusty i być może drobiowej kiełbasy. Dla mnie będzie wersja bezmięsna ze sliwkami suszonymi i dodatkowo boczniakami i shitake.
1 kg słodkiej kapusty (ważona po skrojeniu)
3 podwójne piersi z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1/2 kg marchewki
30 dag cebuli (2 duże)
przyprawa do kurczaka,
sól, pieprz, papryka słodka
2-3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki przecieru
1). Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin, po czym usmażyć na 3 łyżkach oliwy.
2). Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki i razem ugotować do miękkości. Do wody wsypać 1 łyżkę soli.Odcedzić z tym, że nie do końca, na dnie w garnku zostawić trochę wody.
3). Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć, doprawić, dodać 3 łyżki masła.
4). Cebulę pokroić w półplastry i dodać do pieczarek, usmażyć do miękkości, trochę podlać wodą.
5). Do kapusty dodać, pieczarki z cebulą, mięso, 3 łyżki przecieru, wszystko wymieszać
i ewentualnie doprawić do smaku.