•500 g fasoli białej ,można tez dodac soczewicę
•marchewka
•cebula
•ew. kawałek selera
•2-3 jajka
•3-4 łyżki oliwy
•1 łyżeczka pieprzu
•1 łyżeczka gałki muszkatołowej
•1/2 łyżeczki imbiru
•1/2 łyżeczki majeranku
•2 ząbki czosnku
•kilka oliwek
•troszkę suszonych pomidorów
Fasolę zalewam wodą i zostawiam, by się namoczyła, na całą noc.
Potem odcedzam, zalewam wodą, dodaję warzywa i gotuję, aż fasola będzie miękka. Całość warto lekko posolić.
Przestudzone warzywa mielę.
Dodaję czosnek, przyprawy, wbijam jajka (jak małe to 3), oliwę. Proponuję też dodać oliwki i suszone pomidory.
Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia .
Pasztet dociskam i wstawiam do nagrzanego do 170°C (może być 160-180° byle nie więcej) piekarnika. Piekę ok. 40 minut. Zostawiam do ostudzenia.