1 pierś podwójna z kurczaka ,
3/4 kg pomidorów ,
3 duze cebule czosnkowe
do 0,15 dag sezamu
mały słoiczek majonezu kieleckiego
2 łyżki ketchupu pikantnego
duża łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka musztardy
sypka papryka czerwona
łyżeczka masła
odrobinkę Vegety ,sol ,pieprz ,oliwa
Fileta myjemy ,kroimy na drobne kawałki doprawiamy odrobinka Vegety ,sola i pieprzem /według uznania / ,podsmażamy delikatnie do miękkości na patelni /oliwa/,ja z patelni przekładam na ręczniczek papierowy w celu wchłonięcia resztek wytopionego tłuszczu,następnie prażę na łyżeczce masła sezam /może się nawet z lekka przepiec / ,następnie sezamem posypuje mięso które wykładam do naczynia /ja podaje w niskim,płaskim żaroodpornym /,posypuje sezamem i czekam kiedy wystygnie ,w miedzy czasie robię sos z majonezu ,ketchupu ,koncentratu ,musztardy i papryki czerwonej sypkiej /według podanych proporcji w/w /,po wystygnięciu mięsa z sezamem polewam całość przygotowanym sosem ,kroje w kostkę pomidory /musza być dojrzale /,przekładam na sos ,na pomidory kroje drobno cebule czosnkowa i takim stanie schładzam w lodowce przykrywając folia aluminiowa parę godzin i sałatka ,danie gotowe /może być podawane jako przystawka ,ja często jako danie obiadowe podaje w sezonie letnim.