Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
3/4 szklanki nasion słonecznika
5 suszonych pomidorów (moje były w oliwie)
1 łyżka oliwy (użyłam tej z pomidorów)
skórka z połowy cytryny oraz kilka łyżek soku (nie dodałam)
1 mały ząbek czosnku
1/2 szklanki świeżej bazylii (dodałam mniej)
1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (nie dodałam)
sól i pieprz do smaku (u mnie chilli zamiast pieprzu)
Słonecznik zalać zimna woda i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Odsączyć i wypłukać.
Pomidory zalać wrzącą wodą i moczyć przez około 20 minut, aż zmiękną. Moje były z oliwy, już miękkie, więc ten punkt pominęłam. Posiekać. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, wrzucić do blendera lub food processora i zmiksować na pastę. Kilka kawałków pomidorów i odrobinę bazylii można odłożyć i później wymieszać z pastą – jeśli ktoś lubi kawałki.
You might also like: