Ciasto czekoladowe ( z programu Rewolucje na talerzu)
na ciasto:
3 tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy -starta
szczypta soli
na polewę:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.
porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal