Z cyklu niezdrowe przepisy szwagra
Pasztet wykonuje się z dużej ilości mięsa, aby potem zamrozić w foremkach i w razie potrzeby rozmrażać ( wystarczy przeddzień wieczorem wyjąć z zamrażarki).
Jednak jeśli nie chcemy robić tak dużej ilości, to składniki dzielimy np. na 2...
składniki:* 2,5 kg łopatki
* 2,5 kg tłustego boczku
* 1,5 kg cielęciny (można mniej)
* 0,7-1,5 kg wątróbki (jak kto lubi - więcej lub mniej)
* suche bułki kajzerki - 1 sztuka / 1 kg mięsa
* jaja - 1 sztuka / 1 kg mięsa
* przyprawy do gotowania jak do rosołu: listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
* grzyby lub sos grzybowy Knor (4 paczki rozpuścić)
* przyprawy do pasztetu: imbir, gałka muszkatołowa
* sól 15 g / kg mięsa (ja daję mniej)
* foremki aluminiowe ( jednorazowe, takie jak do pasztetu)
wykonanie:* mięso (oprócz wątróbki) ugotować wraz z przyprawami rosołowymi i sosem grzybowym (lub grzybami)
* po ugotowaniu odlać część wywaru i w małej ilości ugotować wątróbkę
* namoczyć bułkę, a namoczoną odcisnąć
* ostudzone mięso i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę
* do zmielonego mięsa dodać odpowiednią ilość soli oraz imbir i gałkę do smaku
* dodać jaja
* wymieszać
* dodać wywar, tak, aby masa była dość rzadka ( musi być rzadka, aby pasztet nie był zbyt suchy)
* napełnić foremki do wysokości ok. 1 cm od brzegu ( foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą )
* piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 st.C , aż się zrumieni (można sprawdzić patyczkiem, czy już dobry)
Smacznego