proszę bardzo.
ciasto:
50 dkg mąki tortowej
6 dkg drożdży
10 dkg cukru pudru
0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (można do słodkiej dodać kilka kropel soku z cytryny)
20 dkg masła
1 jajo
3 żółtka
otarta skórka z cytryny
0,5 utłuczonej laski wanilii
szczypta soli
masa makowa:
Helio masa makowa z bakaliami 900 g
2 łyżki mąki
rodzynki, orzechy (dużo), kandyzowana skórka pomarańczowa
kilka łyżek nalewki bożonarodzeniowej/ rumu/100 ml koniaku
mąkę przesiać na stolnicę. drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać.
dodać rozmącone jajo, żółtka, śmietanę. szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto.
podzielić je na dwie części. każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć.
pergamin wysmarować masłem (albo papier do pieczenia już gotowy mieć taki, którego nie trzeba smarować). zwinięte strucle przeturlać na pergamin i włożyć do podłużnych blaszek lub na dużą blachę ściśle zwinięte papierem - boki wolne.
wstawić do piekarnika (120oC) nie domykając drzwiczek. jak podrosną (25-30 min.), zwiększyć płomień do 180oC, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut.
robiłam to wszystko własnoręcznie - wyszło! (6 lat temu... potem zgubiłam zeszyt, w którym miałam ten przepis, a teraz znowu go znalazłam - planuję zrobić w przyszłym tygodniu)