PIernik jaglany
Składniki
•16o ml ciepłej wody
•2o g siemienia lnianego (ok 4 łyżki)
•135 g masła roślinnego roztopionego( myslę ,ze olej tez będzie ok)
•140 g suchej kaszy jaglanej
•1 banan
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•1 łyżka przyprawy do piernika
•40 g cukru palmowego lub 4 łyżki stewi
•60-80 g bakalii
•1 łyżka karobu lub 2 łyżki kakao*
•opcjonalnie garść posiekanej czekolady*
Moje porady
•jeśli całość ma być faktycznie bezglutenowa (a nie tylko troszkę zdrowsza, bo bez mąki jako takiej) to wybierzcie karob a nie kakao oraz nie dodawajcie czekolady chyba, że taką, która nie ma dopisku, że w zakładzie jest używana pszenica czy mleko. Zależało mi na wersji "fit" klasycznego przepisu, więc pozwoliłam sobie "zaszaleć"
•Co do karobu to karob to mączka chleba świętojańskiego czyli zamiennik kakao, podobno ma 60% mniej kalorii niż kakao
nie powinien również wywoływać alergii, jak to bywa w przypadku kakao
•przyprawę do piernika warto zrobić samodzielnie, a jeśli kupujecie to czytajcie skład, niektóre maja w składzie... mąkę!
• można wykorzystać olej zamiast masła roślinnego
Krok 1
Kaszę suchą prażę na patelni, krótko, na suchej, aż ziarenka będą takie jakby bardziej matowe. Dzięki temu niwelujemy goryczkę. Potem kaszę miele w młynku do kawy na mąkę.
Krok 2
Siemię lniane zalewam ciepła wodą i odstawiam.
Krok 3
Masło rozpuszczam, wrzucam banana i miksuję na papkę (można rozgnieść widelcem).
Krok 4
Dodaje do tego kaszę, szklankę wody z siemieniem, przyprawy, bakalie, karob i wszystkie inne składniki.
Krok 5
Wymieszane ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma to 28x19 cm ale może być też tortownica 22-23 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut aż wbity szaszłykowy patyczek będzie suchy. Smacznego!