Jako, że wielkimi krokami zbliża się jesień to dżem z dyni:
około 1,5kg miąższu dyni (1 średnia dynia)
0,5 szklanki wody
1/4 łyżeczki wanilii
3 szklanki cukru
1. Dynię należy obrać i zetrzeć na grubych oczkach (może być duża kostka, ale wtedy trzeba ciut więcej wody i trzeba bardziej uważać przy gotowaniu)
2. Wszystko do garnka, zasypać cukrem i na początek dusić przez 15-20min aż dynia się odrobinę rozpadnie.
3. Jak dynia zacznie się rozpadać to należy ściągnąć pokrywę i gotować przez 60-70 min aż do odpowiedniej konsystencji dżemu.
4. Na każdym etapie gotowania trzeba regularnie mieszać dżem bo łatwo się przypala.
5. Dżem przełożyć do słoików i pasteryzować przez 25-30 min.
Idealny na zimę, jest mocno słodki z nutą wanilii (ilość cukru można zmniejszyć
)